PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Crédit Agricole - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

Browar Pinta zacznie warzyć piwo w swoim własnym browarze wiosną 2019 r. (zdjęcia)

Browar Pinta zacznie warzyć piwo w swoim własnym browarze wiosną 2019 r. (zdjęcia) Ziemowit Fałat, współwłaściciel Browaru Pinta fot. browarpinta.pl
Zdjęcie numer 1 - galeria: Browar Pinta zacznie warzyć piwo w swoim własnym browarze wiosną 2019 r. (zdjęcia) Zdjęcie numer 2 - galeria: Browar Pinta zacznie warzyć piwo w swoim własnym browarze wiosną 2019 r. (zdjęcia) Zdjęcie numer 3 - galeria: Browar Pinta zacznie warzyć piwo w swoim własnym browarze wiosną 2019 r. (zdjęcia) Zdjęcie numer 4 - galeria: Browar Pinta zacznie warzyć piwo w swoim własnym browarze wiosną 2019 r. (zdjęcia) Zdjęcie numer 5 - galeria: Browar Pinta zacznie warzyć piwo w swoim własnym browarze wiosną 2019 r. (zdjęcia)
0 0

Browar Pinta rozpocznie wiosną 2019 roku warzenie piwa w budowanym przez siebie browarze w gminie Radziechowy-Wieprz koło Żywca. W poniedziałek 12 lutego wmurowany został kamień węgielny pod wznoszoną warzelnię - butelka z najświeższej warki piwa Atak Chmielu, zalana betonem w stopie fundamentowej.

- Bez tego piwa pewnie nie byłoby ani PINTY ani piwnej rewolucji w Polsce, więc to na nim będzie opierać się nasz własny browar – mówi Ziemowit Fałat, główny piwowar i współwłaściciel Browaru PINTA.

Na stopie fundamentowej, w której jest umieszczona butelka z piwem, stanie hala browaru z warzelnią. W spotkaniu na terenie budowy wzięli udział założyciele PINTY: Grzegorz Zwierzyna, Marek Semla i Ziemowit Fałat, piwowarzy Michał Cebula i Paweł Masłowski, architekt z firmy BAZA Architekci Piotr Fałat oraz kierownik budowy Mateusz Kuczmierczyk z firmy Inbud Bielsko, która jest wykonawcą inwestycji.

Browar Pinta, który na razie jest browarem kontraktowym, podał, że budowa jego własnego browaru rozpoczęła się 6 grudnia 2017 roku. Na razie powstał budynek administracyjny, a obecnie trwa budowa hali produkcyjnej. Zakończenie prac budowlanych przewidziane jest na koniec tego roku. Już trzy miesiące później nowy browar ma rozpocząć warzenie piwa.

 Atak Chmielu to mocno chmielone piwo w stylu American IPA. Jest pierwszym i nadal najlepiej sprzedającym się piwem rzemieślniczym w Polsce. Niezmiennie od debiutu w 2011 roku jest najważniejszym piwem warzonym przez Browar PINTA w dwóch wynajmowanych zakładach w Zawierciu i Zarzeczu. Obecnie stanowi niemal ¼ całej produkcji browaru. Przez cały zeszły rok piwowarzy PINTY uwarzyli 4021 hl Ataku Chmielu, czyli ponad 800 tys. butelek – o prawie 30 proc. więcej niż w roku 2016.

PAP podał zaś, że moce produkcyjne nowego browaru po uruchomieniu wynosić mają 20 tys. hl rocznie. Docelowo będzie mogło w nim powstawać 50 tys. hl piwa. Po rozpoczęciu warzenia piwa w nowym browarze pracę znajdzie ponad 30 osób. Budowa rozłożona jest na dwa etapy. W pierwszym powstaje kompletny budynek produkcyjny i administracyjno-socjalny wraz z zagospodarowaniem terenu. Nowy browar zostanie wyposażony w urządzenia do warzenia i rozlewu piwa. Koszt całości wyniesie blisko 21 mln zł.

W drugim etapie, planowanym na lata 2019-2020, powstanie firmowy pub wraz z infrastrukturą dla odwiedzających browar, a także dokończona zostanie charakterystyczna elewacja z kontenerów.

Pinta finansuje budowę z pieniędzy dotychczasowych współwłaścicieli - Ziemowita Fałata, Marka Semli i Grzegorza Zwierzyny, a także dwóch nowych wspólników: Cedrika Gendaja i Tomasza Grendysza, którzy objęli 50 proc. akcji spółki. Budżet inwestycji uzupełniły m.in. dotacje z kredytu technologicznego Banku Gospodarstwa Krajowego w wysokości 4,6 mln zł oraz ze Śląskiego Centrum Przedsiębiorczości - ponad 1,4 mln zł.

Nowy browar powstaje na działce w gminie Radziechowy-Wieprz, którą Pinta kupiła jesienią 2016 r. za ponad 1,4 mln zł w przetargu zorganizowanym przez Katowicką Specjalną Strefę Ekonomiczną.

Pinta, do momentu uruchomienia swojego browaru, pozostaje tzw. browarem kontraktowym, który warzy swoje piwa korzystając z dwóch wynajmowanych browarów w Zawierciu i Zarzeczu. 

POLECANE

KOMENTARZE: (1)

+ DODAJ KOMENTARZ

Aleks 27-02-2018, 12:38:

Ciekaw jestem jego smaku. Do tej pory moim ulubionym byla Perla i watpie zeby to sie zmienilo, ale chetnie sprobuje

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.