PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

IERiGŻ: piwo to jedna z najbardziej dynamicznie rozwijających się branż sektora żywności

IERiGŻ: branża piwna osiągnęła ogromny sukces w Polsce fot. Shutterstock
0 0

Branża browarnicza w Polsce osiągnęła ogromny sukces w okresie transformacji gospodarczej i integracji Polski z UE. Jest to jedna z najbardziej dynamicznie rozwijających się branż i rynków sektora żywnościowego – mówił w piątek podczas seminarium "Ewolucja rynku piwa w Polsce" dr inż. Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB.

- To jest jeden z najbardziej zyskownych działów przemysłu spożywczego. Zyski sektora sięgają rocznie ok. 1 miliarda złotych i są stabilne od 2005 roku, zaś przychody sięgają ok. 11 miliardów. Rentowność netto przemysłu piwowarskiego sięga 7-15 proc., podczas gdy w całym przemyśle spożywczym jest to 4-5 proc. – mówi Piotr Szajner.

Podkreśla, że od lat 90. nastąpiły duże zmiany strukturalne i własnościowe w branży, zaś popyt zbliża się do poziomu nasycenia i dalsze możliwości wzrosty rynku są ograniczone, dlatego pewnie będzie rosła rola handlu zagranicznego.

- Eksport może być szansą dalszego rozwoju branży – mówi Piotr Szajner, ale zaznacza, że w tym kontekście trzeba pamiętać, iż rynki ościenne takie jak np. Czechy, Niemcy czy Słowacja też są nasycone i charakteryzują się wysokim, a nawet wyższym niż w Polsce, spożyciem piwa na osobę.

W przygotowanej prezentacji Piotr Szajner wskazuje m.in., że w gospodarce planowej nastąpiła nacjonalizacja browarów, a branża miała charakter industrialny – wybudowano nowe duże zakłady: Łomża, Sierpc, Poznań, Leżajsk, Warka. Następnie od początku lat 90. zaczęło następować urynkowienie gospodarki – nastąpiła prywatyzacja i modernizacja zakładów, procesy globalizacyjne oraz ponowny rozwój małych i lokalnych browarów.

Obecnie trzy największe koncerny mają ok. 80 proc. udział w produkcji piwa: Kompania Piwowarska (Asahi Group) – ok. 34 proc., Grupa Żywiec (Heineken) – 27 proc., Carlsberg Polska (Carlsberg) – 21 proc.

Mówi też, że produkcja piwa wykazywała dużą dynamikę – w 1990 r. było to 11,3 mln hl, zaś w 2016 r. wzrosła do rekordowego poziomu 41,4 mln hl.

Piotr Szajner zwraca też uwagę na to, iż rozwój bazy surowcowej w rolnictwie - uprawa chmielu i jęczmienia browarnego - nie nadąża za rozwojem przemysłu piwowarskiego. Duży jest udział importu w zaopatrzeniu w surowce. W uprawie chmielu występuje regres, a szyszki chmielowe są przetwarzane na ekstrakt w Niemczech. Import ma duży udział w bilansie rynkowym słodu. Dodał, że w Polsce w 2016 roku było ok. 644 plantatorów chmielu, a powierzchnia upraw sięga ok. 1,5 tys. hektarów.

Mówiąc o konsumpcji piwa Piotr Szajner podkreśla, że w Polsce nastąpił duży wzrost w tym zakresie – bilansowe spożycie wzrosło z  15,6 mln hl w 1995 r. do 38,7 mln hl w 2016 r. Z kolei spożycie per capita wzrosło z  40 l/mieszkańca w  1995 r. (56 l/dorosłego mieszkańca) do ok. 100 l/mieszkańca w 2016 r. (123 l/dorosłego mieszkańca).

NASTĘPNA STRONA

POLECANE

KOMENTARZE: (1)

+ DODAJ KOMENTARZ

Maciej (brodaty),lysy(rysiek), 12-01-2018, 20:47:

Vanpur chce dokonac zakupu browaru w Glubczycach. Delegacja brodatego, lysego
i starego przyjechala spotkanie.

starego