PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

Międzynarodowy Dzień Barmana świętujemy 6 lutego

Międzynarodowy Dzień Barmana świętujemy 6 lutego fot. shutterstock
0 0

6 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Barmana. Można przypuszczać, że nikt nie zna tylu życiowych historii co on.

Międzynarodowy Dzień Barmana obchodzony jest w dniu św. Amanda z Maastricht, biskupa żyjącego w latach 584-679 i będącego patronem winiarzy, piwowarów, karczmarzy, barmanów oraz producentów winogron i win, handlarzy i harcerzy. Święto mało popularne ale z roku na rok zyskuje na popularności.

Według Wikipedii barman, barmanka to osoba zajmująca się profesjonalnie kompleksową obsługą konsumenta w zakładach gastronomicznych (bary, restauracje, puby, kawiarnie, hotele) oraz prowadząca dokumentację sprzedaży, w tym rozliczenia kelnerskie, pracę przy kasie fiskalnej oraz pobierając potrawy oraz napoje z kuchni i bufetów.

Barman podaje m.in. potrawy oraz miksuje drinki i napoje, przygotowuje salę konsumpcyjną do obsługi kelnerskiej, nakrywa stoły zastawą stołową w ramach przygotowania dań do konsumpcji, z uwzględnieniem pory dnia i złożonego zamówienia. Barman udziela również istotnych informacji konsumentom dotyczących przygotowanych jadłospisów, wartości kulinarnych potraw i sposobów ich przyrządzania, doradza odpowiedni zestaw potraw i napojów w zależności od wymagań dietetycznych konsumenta oraz jego przyzwyczajeń. Informuje o specyfice prowadzonej kuchni regionalnej.

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!