PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Porady sommeliera – jak dobrać wino do posiłku

Porady sommeliera – jak dobrać wino  do posiłku fot. Shutterstock
0 0

Jak dobrać odpowiednie wino do przyrządzanej kolacji, by wydobyć jej wszystkie walory, bez wcześniejszego szkolenia sommelierskiego? Kilka wskazówek podaje sommelier Paweł Rakowski.

Zrywanie z utartymi od lat schematami łączenia wina z potrawami oraz coraz większa dojrzałość i wiedza polskich sommelierów, w połączeniu z coraz nowszymi technikami przyrządzania potraw sprawiają, że odchodzi się od podawania win białych do ryby, a czerwonych do mięsa, jako jedynych dopuszczalnych połączeń.

Szablonowość zanika, dając miejsce połączeniom nieoczywistym, czasem wręcz spektakularnym, dzięki którym w pełni wydobywamy smak i aromat degustowanych potraw oraz trunków.

Istnieje kilka wyznaczników, które należy wziąć pod uwagę przy doborze wina do przygotowywanej potrawy. Z jednej strony możemy kierować się pochodzeniem potrawy, co zdecydowanie ułatwi poszukiwanie odpowiedniej etykiety. Z drugiej zaś pod uwagę należy wziąć smak przyrządzanego dania.

- Ważnym elementem jest smak potrawy, czy jest słony, kwaśny, słodki czy gorzki. To te elementy wpływają w daniu na połączenie z winem. Dla przykładu, gdy przygotowujemy rybę w sosie śmietanowo-cytrynowym, możemy sięgnąć po austriackiego gruner veltlinera, który ma wysoką kwasowość, dzięki czemu poradzi sobie z kwaśnym sosem oraz jego cięższą strukturą, a mineralność ze słonością ryby. Ważne jest „ciało” wina, czyli jego struktura oraz „siła”, czyli ciężkość i utrzymywanie się smaku – mówi Paweł Rakowski, sommelier z Odkupienia Win.

Dodaje, że kolejnym ważnym czynnikiem jest temperatura, w jakiej serwujemy naszym gościom trunek. Istotnie wpływa ona na smak oraz odczuwanie wina, dlatego należy kierować się ściśle określonymi zakresami temperatur. Białe i słodkie wina należy podawać w temperaturze 6 - 11°C. Lekkie białe wytrawne: 8 - 12°C, a białe musujące: 6 - 10°C. W przypadku czerwonych lekkich i średnio zbudowanych win wytrawnych należy podawać je w temperaturze 12 - 16°C, te dobrze zbudowane czerwone wytrawne: 15 - 18°C, a musujące: 10 - 12°C.

PRZYSTAWKI A DANIA GŁÓWNE

Zdaniem sommeliera dobór wina zależy również od etapu serwowanego dania, czy to są przystawki, dania głównie czy desery. W tym przypadku kierujemy się ciężkością danego dania, więc odpowiednie wino zależy również od tego, co będzie serwowane. Do przystawek najczęściej podawane są lekkie białe wina.

NASTĘPNA STRONA

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.