PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

Wraz z temperaturą rośnie sprzedaż piwa, mięsa i lodów

Wraz z temperaturą rośnie sprzedaż piwa, mięsa i lodów fot. shutterstock
0 0

Już od 4-5 tygodni zapowiada się świetny sezon piwa, lodów i mięsa. Chwilo trwaj - mówią producenci. Jednak zamiast boomu jest stabilnie rosnąca sprzedaż - informuje "Puls Biznesu".

"Przegrali z pogodą - tak podsumowywali kilka sezonów niektórzy spożywcy. Ten poprzedni był wręcz wyjątkowo dotkliwy - jeszcze w maju były nie tylko przymrozki, ale także mrozy, a w kolejnych tygodniach często padało. Ten natomiast zapowiada się bajecznie" - czytamy w artykule "Pulsu Biznesu".

Dziennik pisze, że długi weekend majowy to tradycyjny początek sezonu dla browarników, producentów lodów i różnych mięs. W tym roku pierwsze grillowe zapachy rozchodziły się już w kwietniu i sezon trwa już ponad miesiąc. Będą więc produkcyjne, sprzedażowe i konsumpcyjne rekordy - podaje "PB".

"Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że to będzie świetny sezon dla małych browarów (...)." - mówi dla "Pulsu Biznesu" Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich.

Według PB, także najwięksi spodziewają się dobrego sezonu. "Danych sprzedażowych za kwiecień jeszcze nie mamy, ale dobra pogoda i słaby zeszłoroczny kwiecień sprawiają, że spodziewamy się lepszej sprzedaży w tym roku" - dodaje Bartłomiej Morzycki, dyrektor generalny Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego.

Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia, przyznaje, że wraz z piwem ruszyły zwiększone zakupy mięsne. Według niego sprzedaż rozkręca się stopniowo, coraz większy ruch firma notuje od około czterech tygodni.

Zbigniew Grycan, właściciel Lodziarni Firmowych Grycan, zapewnia, że kwiecień był piękny i oby pozwolił nadrobić to, co tracimy przez niehandlowe niedziele. 

 

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!