PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

PARTNER SERWISU

Żywność ekologiczna stanowi zaledwie 0,3 proc. rynku spożywczego

Żywność ekologiczna stanowi zaledwie 0,3 proc. rynku spożywczego fot.PTWP
0 0

Jak wynika z analizy Inquiry “Rynek żywności ekologicznej”, wartość rynku żywności ekologicznej w Polsce wynosi obecnie ok. 0,2 mld euro. To zaledwie 0,3 proc. rynku spożywczego. W całej Unii Europejskiej średni udział wynosi 4 proc., a na najbardziej rozwiniętych rynkach, jak Dania i Szwajcaria wynosi ok. 8 proc. Przedstawiciele Platformy Shoper oceniają jednak, że od kilku lat rynek produktów ekologicznych w Polsce rośnie na poziomie ok. 10-20 proc. rocznie.

Jak podaje Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w całym kraju znajduje się ponad 24 tys. producentów ekologicznych, co oznacza wzrost o 1,2 tys. gospodarstw w ciągu roku. - Od kilku lat rynek produktów ekologicznych w Polsce rośnie na poziomie ok. 10-20 proc. rocznie. Wraz z rosnącymi zarobkami Polaków i ich świadomością zakupową, zwiększa się też popyt na lepsze produkty spożywcze, także online, co zauważamy w rosnącej liczbie e-sklepów z takim asortymentem - mówi Jacek Zientkiewicz Brand Manager Platformy Shoper.

Polskie firmy coraz częściej poprzez internet sprzedają domowe wypieki, ekologiczne wędliny, czy wysyłają nabiał do całego kraju. Dwucyfrowy wzrost rynku produktów ekologicznych, a także stabilny rozwój e-commerce każą z zainteresowaniem patrzeć na firmy, które z powodzeniem łączą pasję i technologię.

Więcej na dlahandlu.pl

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!