PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

Fala kontroli Skarbówki w branży gastronomicznej i sieciach handlowych

Fala kontroli Skarbówki w branży gastronomicznej i sieciach handlowych
0 0

– Firmy gastronomiczne doświadczają niekonsekwencji organów podatkowych. Urzędy skarbowe,  które w poprzednich latach potwierdzały charakter dostaw posiłków ‘na wynos’ i z dowozem do klienta jako dostaw towarów, obecnie twierdzą, że jest to jednak usługa. Różnica jest zasadnicza – jako dostawa towaru czynność taka podlega stawce 5% VAT, zaś jako usługa – 8% – twierdzi Marta Szafarowska, partner zarządzający, doradca podatkowy Gekko Taxens Doradztwo Podatkowe.

Posiadane przez podatników interpretacje indywidualne nie są uchylane. Organy podatkowe kwestionują je w toku prowadzonych kontroli, twierdząc, że albo przedstawiony stan faktyczny jest niepełny, albo, że przedstawiona przez podatnika we wniosku o interpretację klasyfikacja statystyczna nie była prawidłowa. Dzięki temu organy mogą stwierdzić, że podatnicy zalegają z podatkiem VAT również za te okresy, w których posiadali już korzystne dla siebie interpretacje. Pozostaje jednak pytanie, czy działanie takie jest słuszne w świetle przepisów unijnych – zastanawia się Marta Szafarowska.

Od 2016 r. w firmach prowadzących działalność w zakresie gastronomii, ale i w sieciach handlowych, przetacza się fala kontroli podatkowych ukierunkowanych na podważenie prawa do stosowania stawki 5% VAT na sprzedawane posiłki i dania na wynos. Organy konsekwentnie twierdzą, że zastosowanie powinna mieć w tym przypadku stawka 8% VAT właściwa dla usług gastronomicznych i cateringowych. W ocenie organów, stawka 5% zarezerwowana jest wyłącznie dla gotowych posiłków i dań. Według organów to wyłącznie takie produkty, które wymagają dalszej obróbki w celu ich spożycia (np. klopsiki w słoikach lub dania mrożone). Tak wynikało z interpretacji ogólnej Ministra Finansów z 2016 r. Jak zaznacza doradca podatkowy Gekko Taxens, interpretacja ta jednak zaprzeczyła stanowisku prezentowanemu w wielu interpretacjach indywidualnych wydawanych przez organy podatkowe w poprzednich latach. W interpretacjach tych organy potwierdzały, zgodnie z orzecznictwem Trybunału Sprawiedliwości UE, że w przypadku sprzedaży gotowych do konsumpcji dań (np. pizzy z dowozem) mamy do czynienia z dostawą towarów. Z kolei Urząd Statystyczny kwalifikował takie towary właśnie jako gotowe posiłki i dania na gruncie PKWiU, co łącznie oznaczało prawo podatnika do zastosowania stawki 5% VAT do takich dostaw.

– Tym bardziej zaskakuje odpowiedź udzielona 5.03.2018 r. w imieniu Ministra Finansów na interpelację poselską w tej sprawie. Minister Finansów twierdzi w niej, że to sami podatnicy popełniali błąd wskazując nieprawidłowy kod PKWiU w składanych wnioskach o interpretację, w efekcie czego interpretacje te nie wiążą organów podatkowych, a podatnicy mogą być zobowiązani do zapłaty zaległości za lata poprzednie – mówi  Marta Szafarowska.

NASTĘPNA STRONA

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!