PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

Gastro Fajer. Rusza nowa impreza kulinarna w katowickim Spodku

Gastro Fajer. Rusza nowa impreza kulinarna w katowickim Spodku fot. mat. pras.
0 0

Muzyczne popołudnia i wieczory, ciekawa oferta kulinarna od wystawców ze Śląska i nie tylko, festiwal piw kraftowych, targi mody, designu i wiele innych atrakcji tego lata zapewni Gastro Fajer. Nowa inicjatywa zagości w bezpośrednim sąsiedztwie ikon katowickiej Strefy Kultury na tarasach Spodka i w Zielonej Dolinie. Gastro Fajer wystartuje 5 lipca br. i będzie czynny przez 8 letnich weekendów.

– To kolejny projekt, który dedykujemy mieszkańcom Katowic poszukującym niebanalnych form letniej rozrywki w miejskim plenerze. Zależy nam, by Spodek, Międzynarodowe Centrum Kongresowe i tereny wokół były ciekawą i tętniącą życiem przestrzenią rekreacyjną i kulturalną. Dwa lata temu organizowaliśmy kino letnie, w roku ubiegłym KATO ZWEI. Możliwość wypoczęcia przy zimnych napojach i dobrym jedzeniu, czy wysłuchania ciekawego koncertu pod gołym niebem, w bezpośrednim sąsiedztwie kultowej hali, bardzo przypadła do gustu odwiedzającym okolice Spodka i Strefę Kultury. W tym sezonie naszą propozycją jest GASTRO FAJER. Zamiast jednego punktu z gastronomią, pojawi się tuzin punktów gastronomicznych i sporo atrakcji towarzyszących – mówi Marcin Stolarz, prezes PTWP Event Center, zarządcy obiektu.

Gastronomiczne weekendy będą nieco dłuższe od kalendarzowych. Strefa GASTRO FAJER ożywać będzie już w czwartkowe popołudnie o godzinie 16 i potrwa do godzin wieczornych. Głównym hasłem czwartków będzie muzyka grana na żywo. W piątki i soboty muzyki będzie więcej, częściej będą pojawiać się DJ-e i część strefy zmieni się w parkiet. W niedzielę strefa dostępna będzie wcześniej i ukierunkowana na całe rodziny. Zamiast DJ-ów pojawią się animatorzy zabaw dla dzieci.

GASTRO FAJER obejmie tarasy Spodka oraz częściowo Zieloną Dolinę. W razie niepogody impreza przeniesie się do holu dolnego Międzynarodowego Centrum Kongresowego. Tam też mogą się ulokować niektóre imprezy towarzyszące GASTRO FAJEROWI, np. festiwal piw kraftowych, czy targ mody i designu.

– Wiemy, jak i gdzie gościć ludzi, by czuli się dobrze i chcieli wracać. Kluczem jest lokalizacja. Staramy się wybierać miejsca nieoczywiste, które można ożywiać i przekształcać we wspaniałą przestrzeń wolnego czasu. Taką przestrzenią będzie z pewnością GASTRO FAJER. Cieszymy się, że wraz z kolegami z Katowic, możemy kontynuować myśl naszych poprzedników z projektu KATO ZWEI i to w tak kultowym miejscu jak Spodek, który staje się dzięki takim inicjatywom jeszcze bardziej dostępny. Pracujemy nad tym, aby każdy z tych 8 weekendów był ciekawy i zróżnicowany. Jedna z atrakcji będą weekendy tematyczne – już dzisiaj możemy zdradzić, że pojawi się na pewno weekend azjatycki – mówi Oskar Olszewski, jeden z organizatorów imprezy.

W GASTRO FAJER zostaną zbudowane dwa bary, które serwować będę przegląd piw lokalnych,
ale również tych z całej Polski i zagranicy. Dodatkowo, na jednym z barów będą
przygotowywane autorskie koktajle.

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!