PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu partner portalu

Na Bałkany – nowy koncept na kulinarnej mapie stolicy

Na Bałkany – nowy koncept na kulinarnej mapie stolicy fot. Paweł Mizieliński – Light Studio
0 0

Tradycyjna gościnność, wyraziste smaki, a do tego fantazja i nieujarzmiona energia – te cechy kultury bałkańskiej stały się inspiracją do stworzenia w centrum stolicy, przy ul. Koszykowej 47, restauracji Na Bałkany. Koncept zrodził się w głowach Violi Stanisławskiej i Rafała Grabowskiego, dwójki przyjaciół lubiących podróże i dobrą kuchnię.

W samym środku stolicy, blisko tętniącego życiem miasta, powstało miejsce, gdzie w gronie przyjaciół czy rodziny można odpocząć i oddać się kulinarnej uczcie cieszącej oko i podniebienie. Zamiast bałkańskiego folku – nowoczesne wnętrza, w sezonie letnim – ogródek, w odróżnieniu od tradycyjnego menu – lekka i finezyjna propozycja będąca wynikiem autorskich poszukiwań szefa kuchni. Wrażeń dopełnią wina, destylaty, nalewki i oczywiście ognista rakija.

– Tworząc „Na Bałkany” korzystamy z innowacyjnych możliwości kulinarnych, współczesnych rozwiązań estetycznych oraz zaskakujących kombinacji smakowych. Chcemy na talerzu podać naszym gościom ciekawe kompozycje smakowe, smaczne i estetycznie dopracowane. A wszystko to w domowej, luźnej i przyjaznej atmosferze – mówi Rafał Grabowski, współwłaściciel restauracji, który z kulinariami związany jest od 11 lat.

– Jestem wytrawnym smakoszem. Sam poszukuję ciekawych smaków, i tym samym chcę się dzielić z innymi. Prowadzę restauracje: „Mały Belgrad”, słynącą z dużych porcji najlepszych dań typowo bałkańskiej kuchni oraz „Bałkański Kocioł”, gdzie menu jest już bardziej urozmaicone różnymi wpływami europejskich kuchni. Teraz nadszedł czas na restaurację „Na Bałkany” - liczne podróże, szerokie kontakty wśród miłośników jedzenia i długie, trwające niemal dekadę, rozmowy z Violą Stanisławską, zaowocowały kolejnym pomysłem – dodaje.

Z karty restauracji goście mogą wybrać coś dla siebie spośród propozycji: na start, na łyżkę, na zielono, na słodko i na coś konkretnego. Do pozycji, na które warto zwrócić szczególną uwagę należą: zupa rybna, gulasz jagnięcy, ośmiornica czy panierowane kalmary.

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.