PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

Polski szef kuchni przygotowuje się do finałów Bocuse d'Or

Polski szef kuchni przygotowuje się do finałów Bocuse d'Or fot. materiały prasowe
0 0

11 i 12 czerwca 2018 r. w Turynie we Włoszech odbędzie się Bocuse d'Or, najbardziej prestiżowy konkurs gastronomiczny na świecie. Kandydatem z Polski jest Dawid Szkudlarek, Szef kuchni Folwarku Folińscy w Wysokiej.

Bocuse d'Or Europe to ostatni krok europejskich kucharzy przed wyjazdem na "Olimpiadę Gastronomii", która odbędzie się w 2019 roku w Lyonie.

Kucharze będą serwować dwa dania: jedno dla piętnastu osób i podane wyłącznie na talerzach, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu, oraz drugie danie z mięsa – serwowane dla piętnastu osób na platerze i wydane 35 minut po pierwszym daniu.

Aby zapewnić uczciwość konkurencji i zwiększyć wyzwanie, zawodnicy będą musieli stosować obowiązkowe produkty z Piemontu a są nimi:

Danie serwowane na talerzu ma zawierać:

- Jajko kurze
- Ser Blue mountain Pasture Castelmagno DOP

Danie serwowane na platerze:
- Filet z wołowiny o rodowodzie Fassona Piemontese
- Ryż Baraggia Biellese (różnorodny ryż Sant’s Andrea)
- Grasica cielęca

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!