PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

Poziom kofeiny pomocny w diagnozie choroby Parkinsona

0 0

Osoby cierpiące na chorobę Parkinsona po spożyciu kofeiny mają we krwi wyraźnie niższe stężenie tej substancji, niż osoby zdrowe - wynika z badania zamieszczonego w internetowym wydaniu czasopisma „Neurology”.

Zdaniem naukowców z Uniwersytetu Juntendo w Tokio (Japonia) oraz Uniwersytetu w Toronto (Kanada) pomiar poziomu kofeiny we krwi może stanowić przydatny element procesu diagnozowania choroby Parkinsona, nawet na wczesnych etapach jej występowania.

Na podstawie badania prowadzonego na grupie 108 pacjentów z chorobą Parkinsona i 31 zdrowych ochotników w tym samym wieku specjaliści stwierdzili, iż pomiar stężenia kofeiny oraz jej metabolitów we krwi pozwala na prawidłowe rozpoznanie choroby w 98 przypadkach na 100.

Uczestnicy spożywali na co dzień takie same ilości kofeiny (równowartość dwóch filiżanek kawy). Mimo to u zdrowych osób jej stężenie wynosiło przeciętnie 79 pikomoli na 10 mikrolitrów krwi, a u osób z chorobą Parkinsona tylko 24 pikomole. Pacjenci z chorobą Parkinsona charakteryzowali się ponadto niższym poziomem dziewięciu spośród jedenastu badanych metabolitów.

Do ograniczeń badania można zaliczyć fakt, że w grupie badawczej nie uwzględniono osób będących w zaawansowanym stadium choroby. Co więcej wszyscy pacjenci biorący udział w badaniu znajdowali się pod wpływem leków, co mogło wpłynąć na jego ostateczne wyniki.

 

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!