PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

PARTNER SERWISU

Badanie: Prawie 60 proc. Polaków deklaruje ograniczenie spożycia mięsa

Badanie: Prawie 60 proc. Polaków deklaruje ograniczenie spożycia mięsa fot. shutterstock
0 0

Według sondażu Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych, realizowanego w ramach kampanii „Roślinniejemy”, 57,8 proc. Polaków planuje ograniczyć konsumpcję produktów mięsnych na rzecz ich roślinnych alternatyw.

Badania przeprowadzono w lutym 2018 roku na reprezentatywnej grupie odbiorców. Trend związany z redukcją spożycia mięsa najbardziej widoczny jest w największych miastach, gdzie ponad 73% badanych ma w planach ograniczenie konsumpcji mięsa. Wartym odnotowania jest również fakt, że wśród mieszkańców małych miast i wsi, ponad połowa badanych rozważa ograniczenie spożycia mięsa.

Jak podają autorzy badania, na zwiększone zainteresowanie roślinnymi alternatywami wpływa szereg czynników. Przede wszystkim, roślinne produkty stają się łatwo dostępne - część sieci handlowych posiada już własne w pełni roślinne linie. O wzroście popularności diety roślinnej świadczy także popularność stron internetowych takich jak blog Jadłonomia (książka wydana na jego podstawie w 2014 r. wciąż utrzymuje się na listach bestsellerów według portalu taniaksiażka.pl). Na Wyspach Brytyjskich, w ciągu ostatnich lat liczba osób określających się jako weganie wzrosła o 700% (źródło Compare the Market).

- Dostrzegamy wzrost zainteresowania dietą roślinną wśród Polaków. Według badań firmy Mintel, ok. 10% Polaków w wieku 25-34 określa się jako weganie lub wegetarianie - mówi Maciej Otrębski, Strategic Partnership Manager w kampanii Roślinniejemy

- Kluczowe firmy z branży spożywczej nie pozostają obojętne na wzrost popytu na roślinne alternatywy. Oferta produktów roślinnych w sieciach takich jak Kaufland, Lidl, czy Biedronka robi wrażenie, warto odnotować także fakt wprowadzenia w pełni roślinnej linii “Z gruntu dobre” przez Sokołów, największą firmę w branży mięsnej według raportu Portalu Spożywczego – dodaje.

POLECANE

KOMENTARZE: (2)

+ DODAJ KOMENTARZ

Ula 06-04-2018, 12:33:

Czy można zobaczyć źródło danych i prześledzić gdzieś metodologię badania? Nie podaliście Państwo odnośnika do żadnego źródła przedstawionych informacji.

Marcin 05-04-2018, 10:24:

Wreszcie! :) Wszystkim nam wyjdzie to na dobre