PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Comarch - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu www.nagel-group.com - partner portalu sniezka - partner portalu

PARTNERZY SERWISU

Elastyczny system Ishida efektywnym wsparciem przetwórstwa drobiu

Elastyczny system Ishida efektywnym wsparciem przetwórstwa drobiu fot. Ishida
Zdjęcie numer 1 - galeria: Elastyczny system Ishida efektywnym wsparciem przetwórstwa drobiu Zdjęcie numer 2 - galeria: Elastyczny system Ishida efektywnym wsparciem przetwórstwa drobiu Zdjęcie numer 3 - galeria: Elastyczny system Ishida efektywnym wsparciem przetwórstwa drobiu Zdjęcie numer 4 - galeria: Elastyczny system Ishida efektywnym wsparciem przetwórstwa drobiu Zdjęcie numer 5 - galeria: Elastyczny system Ishida efektywnym wsparciem przetwórstwa drobiu Zdjęcie numer 6 - galeria: Elastyczny system Ishida efektywnym wsparciem przetwórstwa drobiu Zdjęcie numer 7 - galeria: Elastyczny system Ishida efektywnym wsparciem przetwórstwa drobiu Zdjęcie numer 8 - galeria: Elastyczny system Ishida efektywnym wsparciem przetwórstwa drobiu Zdjęcie numer 9 - galeria: Elastyczny system Ishida efektywnym wsparciem przetwórstwa drobiu Zdjęcie numer 10 - galeria: Elastyczny system Ishida efektywnym wsparciem przetwórstwa drobiu Zdjęcie numer 11 - galeria: Elastyczny system Ishida efektywnym wsparciem przetwórstwa drobiu Zdjęcie numer 12 - galeria: Elastyczny system Ishida efektywnym wsparciem przetwórstwa drobiu
0 0

Ishida Europe wdrożyła elastyczne i efektywnie wykorzystujące przestrzeń fabryczną rozwiązanie przeznaczone dla wysoko wydajnych procesów dokładnego ważenia i pakowania udek i podudzi drobiowych w jednej z wiodących brytyjskich firm spożywczych Faccenda Foods.

Jest to druga instalacja Ishida w nowoczesnym zakładzie porcjowania drobiu Faccenda w Telford, w Wielkiej Brytanii. System odważa filety drobiowe na tace, które następnie przechodzą przez system wizyjny i tester zgrzewów (Ishida Vision System i Seal Tester) przed finalnym procesem automatycznego pakowania w skrzynkach realizowanym przez system IPS Ishida ["podnieś i umieść" pick and place]. 

Oba systemy wykorzystują pionierską technologię naważarek wielogłowicowych z podajnikami spiralnymi Ishida w znanym układzie promieniowym, ale tradycyjnie używane podajniki promieniowe zastąpiono podobnymi do korkociągu obracającymi się spiralami. Spirale odpowiadają za efektywny, kontrolowany i w pełni automatyczny posuw wkładu w kierunku zasobników. 

Naważarki pracują w zespole z wszechstronnym układem dozującym (Rotobatcher Ishida), gdzie precyzyjnie odważone porcje wkładu produktowego trafiają do serii punktów pakowania na stole wsadowym, tam operator przenosi porcję na tackę i formuje ją, przed procesem  hermetyzacji. 

Kluczową korzyścią z zastosowania kombinacji Naważarki Spiralnej z dozownikiem kołowym (Rotobatcher) jest fakt usytuowania dozownika kołowego bezpośrednio poniżej naważarki. Taki układ maksymalizuje wykorzystanie przestrzeni i pozwolił firmie Faccenda na stworzenie wysoce wydajnego stanowiska dla drobiowych udek i podudzi w czterech kombinacjach rozłożonych blisko siebie w konfiguracji kwadratu.

To z kolei zapewnia największą elastyczność w operacji pakowania, dostarczając cztery różne opcje w zależności od tego, jak ptaki zostały sklasyfikowane. Dwie naważarki spiralne wielogłowicowe z zasobnikami o pojemności 5 litrów zajmują się naważaniem udek w całości, a  dwie naważarki  z zasobnikami o pojemności 3 litrów stosuje się dla mniejszych podudzi.

Target wagowy dla opakowań z udkami i podudziami waha się od 900g do 2.1kg. W nowym systemie Ishida zmieniono  pas segregujący i system pakowania, co pozwoliło na redukcję strat nadważeniowych o około 30%. Ogólna przepustowość została również poprawiona, gdzie teraz każdy operator jest w stanie obsłużyć około 3,5 kg produktu na minutę w porównaniu do  2,8 kg, wartości z  poprzedniego systemu .

NASTĘPNA STRONA

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!