PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Firma RobRut zbuduje pierwszą w Polsce dojrzewalnię włoskich szynek

Firma RobRut zbuduje pierwszą w Polsce dojrzewalnię włoskich szynek Robert Rutkowski właściciel firmy RobRut Distribution, fot. Paweł Pawłowski/Żelaznastudio
0 0

- Projektujemy pierwszą w Polsce dojrzewalnię szynek z regionu Parma na licencji i technologii włoskiej. Budowę chcemy rozpocząć jeszcze pod koniec 2017 roku, a w 2018 roku uruchomimy produkcję. Mamy już zakupiony teren w strefie ekonomicznej i pozyskujemy kolejnych partnerów inwestycyjnych z którymi wspólnie sfinansujemy ten projekt - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Robert Rutkowski właściciel firmy RobRut Distribution.

Robert Rutkowski,  który od 2016 importuje do Polski włoskie wędliny dojrzewające, przekonuje, że budowa dojrzewalni pozwoli na pełny nadzór nad produkcją i hodowlą.

- Będziemy współpracowali z rolnikami hodującymi wieprzowinę według naszych norm żywieniowych. Wracamy do spowolnionego procesu hodowlanego, co najmniej 9-miesięcznego, a więc tak jak przed wejściem Polski do UE. Pierwsza dojrzewalnia według włoskiej technologii w Polsce wzbudza duże zainteresowanie uczelni wyższych - dodaje.

Właściciel firmy RobRut nie ukrywa, że inwestycja pozwoli zredukować sporą część kosztów, które firma ponosi obecnie importując szynki dojrzewające z Włoch.

- Własny zakład pozwala na założenie strategicznych planów rozwoju firmy, uniezależnia od dostawców, zapewnia także bezpieczeństwo utrzymania cen z powodu chociażby wahań kursów walut. Nie wiemy co się będzie dalej działo z Unią Europejską. W razie zamknięcia granic niwelujemy niebezpieczeństwo braku dostępności towaru i, co najważniejsze, mamy możliwość uruchomienia eksportu - dodaje.

Rutkowski zapewnia, że szynka z polskiej wieprzowiny nie będzie różniła się smakiem od oryginalnej Parmy.

- Produkcja odbywa się w obiegu zamkniętym. Jeżeli w Chinach produkuje się szynkę dojrzewającą na licencji włoskiej i jest taka sama, to tym bardziej możemy ją produkować u nas. Nawiasem mówiąc, w dalszej przyszłości myślimy także o obecności na rynku chińskim - dodaje.

Całkowicie uniezależnić od dostaw z Włoch jednak się nie da.

- Szynki Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele nie wyprodukuję w Polsce, ponieważ są one chronione przez konsorcjum i produkcji nie można przenieść poza Włochy. Będziemy produkować 12-,16- i 24-miesięczną szynkę dojrzewającą o tych samych walorach smakowych - mówi Rutkowski.

 

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.