PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Gobarto: Nie należy być sceptycznym wobec mrożonej dziczyzny

Gobarto: Nie należy być sceptycznym wobec mrożonej dziczyzny Roman Miler, prezes Gobarto Dziczyzna, fot. gobarto.pl
0 0

- Czołowi producenci dziczyzny w Polsce przygotowują produkty świeże i mrożone gotowe do zamarynowania oraz przyprawienia. To najwyższej jakości mięso, które jest zapakowane próżniowo. Dzięki temu produkt jest smaczny, świeży i prosty w przygotowaniu – mówi Roman Miler, prezes Gobarto Dziczyzna.

Tradycja jedzenia dziczyzny nierozerwalnie wiąże się z kuchnią polską. Od czasów średniowiecza dania z dziczyzny były synonimem przynależności do wyższego stanu. Przywilej polowania w lasach należał do króla lub posiadacza ziemskiego. Mięso zwierzyny łownej było przysmakiem dworów szlacheckich. Kiedy zajrzymy do XIX-wiecznych książek kucharskich z tradycyjną kuchnią polską, to zauważymy, że dominantą będą w nich potrawy z dziczyzny. Dlaczego to mięso zniknęło z naszych stołów?

Za jeden z głównych powodów uchodzi postrzeganie dziczyzny jako produktu drogiego. Z powodu małej popularności mięso to jest trudno dostępne, przez co jego cena może wydawać się wysoka. Kłopot stanowi też obawa przed chorobami, na które podatne są leśne zwierzęta. Niesłusznie, ponieważ dopuszczana na rynek dziczyzna jest badana przez weterynarzy znacznie dokładniej niż mięso zwierząt hodowlanych, które żyją w kontrolowanych warunkach. Dziczyzna jest nie tylko smaczna, ale zawiera również mniej tłuszczu niż np. wołowina. Ponadto dieta zwierząt leśnych opiera się całkowicie na naturalnych pokarmach. Żołędzie i rośliny leśne sprawiają, że dziczyzna zawiera znacznie mniej cholesterolu, zachowując jednocześnie pełne wartości odżywcze. Mięso to bogate jest w żelazo, magnez, fosfor, potas oraz witaminy: B2, B5, B6. Mięso dzikich zwierząt ma również mniej kalorii (średnio 120 kcal w 100 g). Jest o połowę mniej kaloryczne niż np. wołowina lub wieprzowina.

Zainteresowanie dziczyzną w krajach Europy Zachodniej było dotychczas większe niż w Polsce. Stąd, z powodu niskiego popytu na ten typ mięsa w Polsce, znaczna jego część jest eksportowana zagranicę. Polscy producenci starają się jednak, by to szlachetne mięso wróciło na polskie stoły. Już teraz jest coraz częściej dostępne w dużych sieciach handlowych i delikatesach, dzięki czemu staje się łatwiej osiągalne dla konsumentów.

Należy również pamiętać że dziczyzna jest mięsem sezonowym. Jeśli zależy nam na świeżym produkcie, musimy liczyć się z tym, że polowania na różne gatunki mogą odbywać się tylko w trakcie ściśle wyznaczonych okresów. Mięso zwierzyny łownej jest jednak dostępne cały rok - nie należy być sceptycznie nastawionym do mrożonej dziczyzny, ponieważ proces ten poprawia kruchość mięsa i wydobywa jej smak.

- Czołowi producenci dziczyzny w Polsce przygotowują produkty świeże i mrożone gotowe do zamarynowania oraz przyprawienia. To najwyższej jakości mięso, które jest zapakowane próżniowo. Dzięki temu produkt jest smaczny, świeży i prosty w przygotowaniu – mówi Roman Miler, prezes Gobarto Dziczyzna.

Jednym z czynników, dla którego boimy się gotować potrawy na bazie dziczyzny, jest mit o tym, że mięso to jest trudne w przygotowaniu. Jednakże w dobie popularności internetowych blogów kulinarnych nietrudno znaleźć przepisy przystępne nawet dla laików kulinarnych. Spektrum wyboru rodzaju dziczyzny jest bardzo duże: od dzików, poprzez jelenie, aż po sarny. Każdy znajdzie coś dla siebie. 

POLECANE

KOMENTARZE: (1)

+ DODAJ KOMENTARZ

Barbara 05-07-2018, 11:53:

dziczyzna jest wielkim zagrożeniem dla zdrowia bo może być skażona ołowiem, którego nawet niewielkie ilości są bardzo niebezpieczne dla zdrowia

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.