PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu partner portalu

PARTNER SERWISU
partner serwisu

IERiGŻ: Niewielki wzrost eksportu wołowiny w I kwartale 2018

0 0

W I kwartale 2018 r. eksport produktów wołowych wzrósł o 1 proc. (do 108 tys. t) co było wypadkową wzrostu wywozu mięsa schłodzonego o 3 proc., przetworów o 9 proc. oraz spadku eksportu bydła żywego o 25 proc., mięsa i podrobów wędzonych o 18 proc. i mięsa mrożonego o 6 proc. - informuje Dorota Pasińska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Pasińska wskazuje, że w okresie styczeń-kwiecień 2018 r. mięso wołowe zdrożało w detalu średnio o 3,5%, a cielęce o 2,9% (w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego). Ceny detaliczne różnych rodzajów mięsa wołowego zmieniły się nieznacznie. W kwietniu 2018 r. w porównaniu ze grudniem 2017 r. spośród asortymentów monitorowanych przez GUS zdrożały: szponder (mięso wołowe z kością) z 19,49 do 19,81 zł/kg, rostbef i antrykot z 27,98 do 28,34 zł/kg, mięso cielęce z kością z 29,31 do 29,49 zł/kg, mięso cielęce bez kości z 48,29 do 48,98 zł/kg, a mięso wołowe bez kości z udźca z 33,63 do 33,89 zł/kg.

IERIGŻ wylicza, że liczba ubitych sztuk bydła wzrosła w pierwszym kwartale 2018 r. o 6,6% (do 479,4 tys. szt), na co złożyło się zwiększenie ubojów byków o 9,4%, jałówek o 1,7%, krów o 5,8% oraz spadek ubojów cieląt o 2,8%. Podobnie jak przed rokiem największy udział wśród ubitych sztuk bydła miały byki (51,3%), a następnie krowy (ok. 30,1%), choć udział tych ostatnich zmalał o 0,2 pkt proc., co może zwiastować spowolnienie przeciętnej stopy redukcji pogłowia krów mlecznych. Większy udział w ubojach miały byki (wzrost o 1,3 pkt. proc.), a mniejszy cielęta (spadek o 0,3 pkt. proc. do 3,1%) i jałówki (o 0,7 pkt. proc. do 15,5%).

Instytut wskazał, że w I kwartale 2018 r. eksport produktów wołowych wzrósł o 1% (do 108 tys. t) co było wypadkową wzrostu wywozu mięsa schłodzonego o 3%, przetworów o 9% oraz spadku eksportu bydła żywego o 25%, mięsa i podrobów wędzonych o 18% i mięsa mrożonego o 6%. Import żywca, mięsa, podrobów i przetworów wołowych zmniejszył się o 5% (do 19 tys. t), o czym zadecydowało zmniejszenie przede wszystkim eksportu mięsa schłodzonego (o 18%). Saldo handlu zagranicznego w ujęciu ilościowym zwiększyło się do 90 tys. t, a w ujęciu wartościowym do 345 mln EUR.

POPRZEDNIA STRONA

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Możliwość komentowania została tymczasowo wyłączona.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.