PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu www.nagel-group.com - partner portalu

PARTNER SERWISU

Model masowej produkcji jaj w Polsce w oparciu o niskie koszty pracy będzie się wyczerpywał

Model masowej produkcji jaj w Polsce w oparciu o niskie koszty pracy będzie się wyczerpywał Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska S.A, fot. CA
0 0

- Tendencje rynkowe do zastępowania jaj z chowu klatkowego jajami z wolnego wybiegu rozpatrywałbym bardziej w kontekście szans niż zagrożenia. Jest to bowiem segment, w którym o wiele łatwiej różnicować produkt oraz uzyskiwać wyższe marże - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska S.A

Jakub Olipra zauważa, że obserwowany w USA i Europie trend wycofywania ze sprzedaży oraz użycia jaj z chowu klatkowego wynika nie tylko z rosnącej presji na poprawę warunków chowu zwierząt.

- Jest to także związane z modą na produkty naturalne, a za takie przez wielu konsumentów uważane są jaja z wolnego wybiegu. Oczywiście modzie tej sprzyja rosnąca siła nabywcza konsumentów, dla których coraz częściej cena przestaje być głównym kryterium wyboru. Dlatego też w mojej ocenie w najbliższych latach można oczekiwać stopniowego spadku udziału jaj z chowu klatkowego w strukturze produkcji jaj w Polsce i wzrostu udziału produkcji jaj z wolnego wybiegu. Będzie to związane ze zwiększoną aktywnością inwestycyjną w firm w celu dostosowania rodzaju produkcji do zmiany sytuacji rynkowej - dodaje.

W ocenie analityka sytuacja, w której nagle w Polsce zniknie rynek jaj z chowu klatkowego jest mało prawdopodobna.

- Co więcej, jeśli rosnący popyt sieci handlowych na jaja pochodzące z wolnego wybiegu rzeczywiście odzwierciedla wzrost zainteresowania konsumentów tego rodzaju produktami oznacza to, że są oni skłonni zapłacić za nie więcej. Jednocześnie wspomniane wyżej tendencje rynkowe rozpatrywałbym bardziej w kontekście szans niż zagrożenia. Jest to bowiem segment, w którym o wiele łatwiej różnicować produkt oraz uzyskiwać wyższe marże. Model produkcji jaj w Polsce oparty o niskie koszty pracy oraz masowy produkt o niskiej wartości dodanej będzie się bowiem stopniowo w najbliższych latach wyczerpywał - dodaje Olipra.

W tym kontekście ekspert Credit Agricole wskazuje okoliczności, w których Polsce groziłby prognozowany m.in. przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz (czytaj więcej) zalew tanich jaj z Ukrainy.

- Konkurencji ze strony Ukrainy bardziej obawiałbym się jeśli w długim okresie pozostalibyśmy przy masowych produktach o niskiej wartości dodanej i niskiej marży, gdzie Ukraina ma duże przewagi. Dlatego też poszukiwanie wyższej wartości dodanej w produkcji, m.in. poprzez produkcję jaj z wolnego wybiegu jest dobrym kierunkiem zmian - ocenia.

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!