PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Produkcja drobiu w 2017 roku wyniosła 3 mln ton. Co drugi polski kurczak wyjeżdża zagranicę

Produkcja drobiu w 2017 roku wyniosła 3 mln ton. Co drugi polski kurczak wyjeżdża zagranicę Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG, fot. PTWP
0 0

2017 był kolejnym bardzo dobrym rokiem dla polskiej branży drobiarskiej. Produkcja mięsa drobiowego sięgnęła rekordowych 3 mln ton, a udział eksportu w całkowitej produkcji to już 45 procent. Dane przedstawił i skomentował Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej.

Według danych GUS i Izby Skarbowej w Warszawie w 2017 r. produkcja drobiu w Polsce w dużych zakładach (powyżej 50 osób) wyniosła 2,69 mln ton i była o 7,2 proc. większa niż w 2016 roku. 

- Mamy więc kolejny rekord. Po uwzględnieniu danych z mniejszych zakładów zakładamy, że całkowita produkcja drobiu w Polsce sięgnęła 3 mln ton - mówi Łukasz Dominiak.

Eksport drobiu z Polski w analogicznym okresie wzrósł o 13,4 proc. w ujęciu wolumenowym. Co ciekawe w 2017 r. aż o 20,8 proc. wzrósł import drobiu.

- W 2017 r. wyeksportowaliśmy blisko 1,2 mln ton, a zaimportowaliśmy 58 tys. ton. (wobec 49 tys. ton w 2016 r. - przyp. red.). Jest to więc nieporównywalna skala. W większości import drobiu związany jest z handlem wewnątrzunijnym. Sporo zakładów w Polsce ma bezpośrednie relacje z kapitałem holenderskim, brytyjskim i francuskim i są to przepływy pomiędzy poszczególnymi zakładami - dodał Dominiak.

Rośnie także udział eksportu w produkcji drobiu. W 2004 wynosił on zaledwie 16 proc., a w 2017 r. 45 proc. Za 81,5 proc. eksportu drobiu w ujęciu wolumenowym odpowiada kurczak, a 14,9 proc. indyk.

- Stajemy się coraz bardziej uzależnieni od rynków zagranicznych. Można powiedzieć, że co drugi wyprodukowany w kraju kurczak wyjeżdża zagranicę. Większość naszych odbiorców to kraje unijne, przede wszystkim Niemcy i Wielka Brytania. Z krajów poza UE najwięcej wysyłamy na Ukrainę i do Hongkongu - dodał.

Spożycie drobiu według IERiGŻ wyniosło w 2017 r. rekordowe 30,5 kg.

- Spożycie wołowiny spada, wieprzowina utrzymuje się na poziomie ok. 40 kg i to się długo nie zmieni. Dlatego tak cieszy nas, może nie duży, ale systematyczny przyrost konsumpcji mięsa drobiowego. Każdy kolejny kilogram będzie coraz trudniejszy do osiągnięcia. Niemniej w USA spożycie drobiu to 45 kg na osobę, a w Izraelu ponad 60 kg. Tak więc dlaczego Polak nie miałby jeść np. 40 kg drobiu? Największa barierą zakupową są mity, które narosły wokół mięsa drobiowego - przyznał Dominiak.

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.