PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód

Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód fot. shutterstock
0 0

Przeobrażenia gospodarcze oraz polityczne powodują zmiany w każdej branży. Sektor mięsa w UE jest tego świetnym przykładem. Stopniowo, ale nieustannie maleje produkcja w „starej UE” oraz rośnie w krajach „nowej Unii” – informuje Łukasz Czech, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.

Według danych Eurostatu w 2017 r. produkcja mięsa ogółem w ujęciu ilościowym spadła w UE o 0,1%, jednak dynamika zmian była zróżnicowana geograficzne – w krajach UE-15 („starej Unii”) produkcja zmniejszyła się o 0,7% zaś w krajach UE-13 („nowej Unii”) wzrosła o 2,5%. Warto podkreślić, że w 2017 r. konsumpcja mięsa per capita spadła po raz pierwszy od 2013 r. – o 0,4 kg w przeliczeniu na mieszkańca Unii, co wraz z niewielkim przyrostem naturalnym spowodowało, że popyt wewnętrzny utrzymał się na zbliżonym do 2016 r. poziomie. Jednocześnie, kolejny rok z rzędu Unia Europejska była samowystarczalna w zakresie mięsa. W 2017 r. produkcja pokryła 107% wewnętrznego zapotrzebowania – wylicza BGŻ BNP Paribas.

Spadek ogólnej produkcji mięsa w UE był przede wszystkim spowodowany zmniejszeniem się produkcji wieprzowiny (o 0,8%). W pozostałych branżach odnotowano już jej wzrost, jednak to wieprzowina jest kluczowym mięsem produkowanym (48% ogółu produkcji) oraz spożywanym (47% ogółu konsumpcji) w krajach Unii. Większość mięsa wieprzowego pochodzi z UE-15 (84%), niemniej w ubiegłym roku w tych krajach produkcja spadła o 1,3%, podczas gdy w UE-13 wzrosła o 1,6%. Największe przyrosty odnotowano w Rumunii (+9,1%), na Węgrzech (+4,6%) oraz w Polsce (+0,6%). Ze względu na odbudowę pogłowia trzody, w bieżącym roku produkcja może być już większa. Ceny natomiast prawdopodobnie będę niższe niż w 2017 r., głównie ze względu na wypieranie europejskich produktów na rynkach krajów trzecich przez mięso z Brazylii i USA.

Kolejnym segmentem, w którym kraje starej Unii odnotowały spadki, była wołowina (-0,7%). Warto podkreślić, że państwa UE-15 odpowiadają aż za 89% produkcji w UE. Ceny wołowiny w 2017 r. utrzymywały się na dosyć wysokim poziomie, co wynika między innymi z spadku importu (-6,2%) oraz wzrostu eksportu (+10,7%). Przewidywane zmiany produkcji w 2018 r. wynoszą -1,3% dla EU-15 oraz +2,1% dla EU-13, co przełoży się na przeciętny spadek produkcji o 0,8% dla całej Unii.

Pozytywne zmiany zaszły natomiast w przypadku sektora drobiarskiego, gdzie produkcja wzrosła w całej UE o 0,8% w relacji rocznej, w tym zarówno w krajach EU-15 (+0,3%) jak i  EU-13 (+2,3%).

W przeciągu najbliższej dekady należy spodziewać się dalszego przesuwania produkcji mięsa na wschód, jednak w dłuższym okresie rosnące koszty pracy oraz kwestie ochrony środowiska mogą działać hamująco na rozwój sektora mięsnego – zauważa Łukasz Czech.

 

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.