PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu partner portalu

PARTNER SERWISU
partner serwisu

Strusia Kraina o dobrostanie zwierząt, możliwościach produkcyjnych i inwestycjach

Strusia Kraina o dobrostanie zwierząt, możliwościach produkcyjnych i inwestycjach Aleksandra Dudka, właścicielka firmy Strusia Kraina & Mobax Sp. j., fot. facebook.com/strusiakraina
0 0

- Strusie nie mogą być zamknięte. W 2017 r. mocno na wszystkich ptakach odbiła się ptasia grypa. Na strusiach też. Weterynarze naciskali na zamykanie w pomieszczeniach i hodowcy poszli po dużych stratach. A zamknąć strusia to tak jak zamknąć konia. Struś jest najbardziej stresującym się zwierzęciem. Gdy nie widzi daleko i nie słyszy, po jakimś czasie sam się uśmierca - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Aleksandra Dudka, właścicielka firmy Strusia Kraina & Mobax Sp. j.

Aleksandra Dudka przyznaje, że wskutek konieczności zamykania strusi dochodziło do dużych strat.

- Odszkodowanie płacono jak za indyka: 25 zł, czyli 10 proc. wartości pisklaka. Podobnie jak w przypadku brojlerów, obowiązują nas normy zagęszczenia, tj. 1 struś na 35 cm kw. Normy są nieżyciowe, bo dobre dla strusi młodych. Struś, który się rodzi waży 1 kg, ale ten, który waży 100 kg też jest młody, bo hormonalnie nie ma roku i jest niemożliwe żeby usiadł na takim kawałku ziemi jak pisklak - dodaje.

Właścicielka Strusiej Krainy przypomina, że główny odbiorca firmy: szwajcarska sieć handlowa ma duże wymagania jeśli chodzi o dobrostan zwierząt.

- Co roku przyjeżdża delegacja z weterynarii i szwajcarskiego ministerstwa rolnictwa, która kontroluje nasze fermy. Dostajemy z tego potężne raporty, zalecenia, wskazania co jest ok, co do poprawy. Musimy dbać o te zwierzęta. Budynki i wybiegi muszą być zbudowane tak żeby zwierzę się nie pokaleczyło i nie zrobiło sobie krzywdy - mówi.

Strusia Kraina rocznie produkuje 40 ton mięsa ze strusia klasy pierwszej. 

- Wiem, że na nikim nie robi to wrażenia, ale do tego dochodzi drugie tyle mięsa klasy II i III, podrobów i kości, które sprzedajemy. Dla strusia wskaźnikiem produkcyjnym jest ocena i waga mięsa klasy pierwszej, czyli 17 podstawowych mięśni. W sumie daje to ok. 100 ton mięsa rocznie. W latach 2008-09 zabijaliśmy co tydzień 100-110 sztuk, co daje 5 tys. sztuk strusi na rok. To może się wydawać niewiele, ale w skali strusia to dużo. Czas rozbioru jest bardzo długi, a transport skomplikowany. Teraz zabijamy ok. 2-2,2 tys. sztuk na rok. Ubojnia dysponuje powierzchniami magazynowymi i chłodniczymi, które pozwalają na ubój maksymalnie 5 tys. sztuk strusi rocznie - dodaje Dudka.

Jakie są plany Strusiej Krainy na przyszłość?

- Musimy się rozbudować. Złożyliśmy projekt do NCBR na inwestycje. Będziemy zmieniać technologię opakowania i terminy trwałości. Może uda nam się zrobić trochę parówek, kiełbasek ze strusia. Przede wszystkim musimy zmienić konfekcjonowanie. Dziś nasz standard wysyłki do klienta to worek 2,5 kg, gdzie robimy mieszankę wszystkich mięśni. Na rynek polski nie mogliśmy dać 17 mięśni, bo kucharze się gubili. Musieliśmy wybrać takie, z którymi kucharze sobie na początek dadzą radę - mówi Aleksandra Dudka.

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.