PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu www.nagel-group.com - partner portalu sniezka - partner portalu

PARTNERZY SERWISU

Systemy jakości to przyszłość produkcji żywności w Polsce

Systemy jakości to przyszłość produkcji żywności w Polsce
0 0

Systemy jakości to szansa zarówno dla producentów, którzy otrzymują wyższą cenę za swój produkt, ale także dla konsumenta, którzy ma pewność, że jego produkt został wyprodukowany w powtarzalnej jakości, nad którą czuwa urzędowa kontrola żywności. Doświadczenia Francji czy Austrii, gdzie konsumenci praktycznie nie kupują żywności bez znaku jakości pokazują, że jest to słuszny kierunek - mówili uczestnicy debaty zorganizowanej przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.

Andrzej Czubała, prezes zarządu Centrum Jakości AgroEco Sp. z o.o. przypomniał, że systemy jakości w produkcji żywności istniały już w II Rzeczypospolitej, np. w produkcji boczku.

- W systemie jakości chodzi o przekazanie informacji klientowi, że produkt jest wytwarzany w określonym standardzie jakościowym, ma powtarzalną jakość i że jest nadzorowany przez jednostkę trzecią lub grupę, która jest w stanie potwierdzić zgodność produkcji z określonymi wymaganiami - dodaje.

Jak dodał, na rynku znajduje się obecnie wiele różnych znaków towarowych, które nie mają nic wspólnego z systemami jakości i wprowadzają jedynie zamęt w głowach konsumentów.

- Pojedyncze znaki, które są nadawane z tytułu różnego rodzaju konkursów informują klienta o tym, że produkt uzyskał wysoką rangę w konkretnym miejscu i czasie. Natomiast system jakości to informacja, że przez cały czas produkcji stosowany jest nadzór nad tym produktem i powinien być on zawsze wytworzony w odpowiedniej, powtarzalnej jakości - dodał.

Czubała, jeden z twórców systemu jakości QAFP, przyznał, że brak jest działań ze strony państwa mających na celu promowanie systemów jakości.

- W mediach pojawia się wiele artykułów deprecjonujących systemy jakości w ogóle. Mówią o tym ludzie, którzy nie mają bladego pojęcia na ten temat. To nie jest samowolne działanie, które ktoś sobie wymyślił, to przemyślana systemowa działalność opisana konkretnymi procedurami. Systemy pomagają, ale pomagałyby o wiele bardziej jeśli istniałby spójny system ich promowania wśród klientów po to, żeby wiedzieli, że produkt objęty systemem gwarantuje wysoką, powtarzalną i stałą jakość - podsumował.

Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności przyznał, że systemy jakości mogą służyć także do scalania branż.

- Są świetnym narzędziem do tworzenia dużych strumieni produktów pod jedną marką, a także gromadzenia niewielkich producentów, którzy chcieliby eksportować na cały świat. System nie zaczyna się i kończy na przetwórstwie, zaczyna się od surowca. Wszystkie duże systemy światowe, które odniosły sukces marketingowy zaczynają się od rolnika. Surowiec i jego jakość jest podstawą - dodał.

NASTĘPNA STRONA

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!