PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

PARTNERZY SERWISU

Weszły w życie nowe przepisy dotyczące jadalnych owadów

Weszły w życie nowe przepisy dotyczące jadalnych owadów fot. shutterstock
0 0

- Od 1 stycznia 2018 roku przedsiębiorcy mogą sprzedawać w polskich sklepach owady jako żywność, o ile uzyskają stosowne zezwolenie od Komisji Europejskiej. Co więcej, w pewnych wypadkach owady będzie można sprzedawać swobodnie, nawet bez autoryzacji Komisji, o ile zainteresowany przedsiębiorca udowodni, że dany owad był powszechnie spożywany w Unii Europejskiej - mówi Jowita Prokop, ekspert z Centrum Prawa Żywnościowego w Warszawie w rozmowie z serwisem Lex.pl

Jowita Prokop zwraca uwagę, że już wcześniej polscy konsumenci mogli spożywać owady, o ile samodzielnie je złapali, wyhodowali lub zakupili za granicą. Produkty te nie mogły być jednak wprowadzane do powszechnej dystrybucji na terenie Polski.

- Do 31 grudnia 2017 r. status prawny owadów jako żywności nie był jasny. (...) W Polsce organy urzędowej kontroli nie dopuszczały do powszechnego użycia owadów jako żywności dla ludzi - mówi.

Prokop dodaje, że, w myśl nowej regulacji, od 1 stycznia każdy przedsiębiorca, który uzyska unijne zezwolenie lub udowodni, że dany owad był w powszechnym użyciu w Unii Europejskiej, może sprzedawać takie produkty również w Polsce.

W ocenie prawnika trudności może nastręczać jednak zebranie dowodów na "powszechne spożycie danego owada w Europie."

- Od czasów średniowiecza owady praktycznie zniknęły z europejskich stołów. Aż do początków XX w. we Francji spożywana była, co prawda, zupa z chrabąszczy majowych, ale jest to sytuacja w Europie wyjątkowa. Trudno zatem mówić w takim przypadku o powszechnym spożyciu owadów w Europie - dodaje.

Więcej na Lex.pl

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!