PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu partner portalu

PARTNERZY SERWISU
partner serwisu partner serwisu

Ekspert: Eliminacja laktozy często powoduje problem związany z jakością produktu

Ekspert: Eliminacja laktozy często powoduje problem związany z jakością produktu Dr inż. Katarzyna Świąder ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, fot. archiwum prywatne
0 0

- Warto pamiętać, że laktoza jest stosowana w bardzo wielu produktach jako dodatek do żywności. Jej eliminacja rodzi problem technologiczny związany z jakością produktu. Produkty bezlaktozowe, szczególnie mleka są często znacznie słodsze od konwencjonalnych, co nie każdemu odpowiada - mówiła dr inż. Katarzyna Świąder ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji podczas konferencji Futurefoods Tech 2018.

Dr Świąder zwraca uwagę, że osoby na diecie bezglutenowej, bardzo często są też na diecie bezlaktozowej.

- Problem nietolerancji laktozy dotyczy w Polsce 35 proc. osób dorosłych i 20 proc. dzieci w wieku 7-15 lat. Dla porównania w Skandynawii zjawisko nietolerancji laktozy występuje jedynie u 2 proc. populacji, a w Azji Południowo-Wschodniej aż u 90 proc. populacji. W Szwecji ilość produktów bezlaktozowych w sklepach jest oszałamiająca. One były już tam obecne 10, 20 i 30  lat temu, a ich asortyment stale się zwiększa. Natomiast w Polsce, mimo że od 30 lat mamy przygotowaną technologię opracowywania produktów bezlaktozowych, wprowadzały ją w życie pojedyncze mleczarnie. Na dobrą sprawę produkty bez laktozy pojawiły się w Polsce w 2015 r. Ten segment rynku ma duży potencjał - dodaje.

Ekspertka zwraca uwagę, że alternatywą dla mleka jest np. większe wykorzystanie roślin strączkowych, nasion. 

- Najczęściej bazujemy na soi, ale ciekawymi rozwiązaniami są także soczewica, fasola, cibora jadalna, nasiona konopi siewnej. Szacuje się, że w 2018 roku produkcja napojów roślinnych wzrośnie o ponad 15 proc. – dodaje.

Dr inż. Katarzyna Świąder - ekspert ds. żywności, międzynarodowy wykładowca akademicki, SGGW, specjalista w dziedzinie żywności funkcjonalnej, oceny sensorycznej i projektowania żywności. Współpracuje z przemysłem spożywczym oraz innymi instytucjami. Współautorka wdrożeń nowych produktów spożywczych. Międzynarodowy wykładowca akademicki (Tajwan, Indie, Francja, Hiszpania, Indonezja). Adiunkt na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych oraz autorką wielu publikacji krajowych i zagranicznych. Jako ekspert ds. żywności i żywienia sprawnie łączy teorię z praktyką. W jej licznych szkoleniach i wykładach wzięło udział już ponad 1000 osób, w tym dzieci, młodzież i seniorzy w Polsce i za granicą.

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.