PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Crédit Agricole - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

PARTNER SERWISU

Ekspert: Nie ma żadnych podstaw aby osoby tolerujące laktozę spożywały produkty bezlaktozowe

Ekspert: Nie ma żadnych podstaw aby osoby tolerujące laktozę spożywały produkty bezlaktozowe Andrzej Babuchowski /fot.PTWP
0 0

Prof. Andrzej Babuchowski, prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego SM Mlekpol, w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl analizuje występowanie laktozy w poszczególnych produktach mleczarskich. Odniósł się w ten sposób do publikacji, w której naukowcy przestrzegają, że produkty bez laktozy mogą zaszkodzić.

Jak zauważa Andrzej Babuchowski, w Polsce, tak jak w północnej Europie tylko niewielka część populacji wykazuje nietolerancję laktozy wynikającą z niedoboru laktazy (beta-D-galaktozydazy) zwaną też alaktazją. - W zasadzie u wszystkich dzieci enzym ten występuje, jako że mleko najpierw matki, a następnie zawarte w odżywkach, czy innych produktach mlecznych jest ich podstawowym pożywieniem. To, że w wieku późniejszym wiele osób ma problemy z nietolerancją laktozy wynika z faktu, że przez długi czas nie spożywali mleka stąd też organizm przestał go produkować. Dla organizmu wytwarzanie czegoś na co nie ma zapotrzebowania jest zbędnym wysiłkiem – wyjaśnia profesor.

Jak mówi, powrót do spożywania mleka może spowodować, że po pewnym czasie enzym będzie znowu wytwarzany i objawy nietolerancji znikną. Można to robić w różny sposób; pić mleko rozcieńczone wodą lub niewielkie ilości mleka. Przyjmuje się, że dzienne spożywanie do 20-25 g laktozy w produktach, czyli około 500 ml mleka, nie powinno spowodować nieprzyjemnych objawów. - Biorąc powyższe pod uwagę, w żadnym innym spożywanym bezpośrednio, produkcie mlecznym poza mlekiem i jego odmianami smakowymi nie mamy takich stężeń laktozy, które narażałyby nas na wystąpienie nieprzyjemnych objawów nietolerancji laktozy – mówi prof. Babuchowski.

W serach dojrzewających powyżej 4-6 tygodni laktoza praktycznie nie występuje, w młodszych jest na poziomie 1 grama/kg. W maśle praktycznie jej nie ma. - Stąd też określenia, że ser, czy masło bez laktozy nie ma sensu. Jest to „oczywista oczywistość”. Te śladowe ilości niczego nie spowodują – mówi prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego.

- Twarogi i twarożki zawierają 20-35 g laktozy w kilogramie, ale nikt nie je kilograma twarogu. W produktach fermentowanych takich jak jogurty, kefiry mamy 35-42 g laktozy na litr, ale w tym przypadku konsumujemy na ogół ilości 4-5 krotnie mniejsze, czyli rządu 7-8 g laktozy. Z powyższego wynika, że nie ma żadnych podstaw, żeby osoby nieposiadające wrodzonej lub nabytej w wyniku choroby nietolerancji laktozy spożywały produkty bezlaktozowe – podkreśla profesor Babuchowski.

Zobacz także materiał, w którym Naukowcy przestrzegają, że produkty bez laktozy mogą zaszkodzić

POLECANE

KOMENTARZE: (1)

+ DODAJ KOMENTARZ

Dominika 20-03-2018, 13:26:

Od niedawana dowiedziałam się że nie toleruje laktozy.. Zdarzało mi się kilka razy chodzić do łazienki jak zjadłam płatki z mlekiem czy jogurt. Po tym jak przeszłam na dietę bezlaktozową od lightdiet jest lepiej. Nie przesiaduje często w łazince, lepiej się czuję. A produkty bez laktozy złe nie są i na pewno nikomu nie szkodzą.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.