PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

PARTNER SERWISU

PepsiCo o reformulacji produktów: Zredukowaliśmy ilość cukru dodanego, zastępując go glikozydami stewiolowymi

PepsiCo o reformulacji produktów: Zredukowaliśmy ilość cukru dodanego, zastępując go glikozydami stewiolowymi fot. shutterstock
0 0

– W zakresie reformulacji PepsiCo globalnie koncentruje się na obniżaniu w produktach ilości cukru dodanego, soli i tłuszczów nasyconych, tak aby zapewnić konsumentom dostęp do produktów o odpowiednim profilu żywieniowym, odpowiadając jednocześnie na aktualne trendy konsumenckie – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Małgorzata Skonieczna, dyrektor ds. komunikacji korporacyjnej na Europę Centralną PepsiCo.

Trendy żywieniowe oraz walka z otyłością sprawiają, że coraz więcej producentów decyduje się na zmianę składu swoich produktów, a dokładnie na obniżenie zawartości cukru, soli i tłuszczu.

– W napojach na bazie herbaty Lipton Ice Tea częściowo zredukowaliśmy ilość cukru dodanego, zastępując go glikozydami stewiolowymi. Obecnie herbaty Lipton Ice Tea zawierają o 30% mniej cukru. Mniej cukru zawierają też nowe warianty smakowe napojów Mirinda i 7UP. Ponadto konsumentom oferujemy bezcukrowe napoje gazowane, np. cytrusową Pepsi Lime i wiśniową Pepsi Cherry, a także Pepsi Light i Pepsi Baz Kalorii – tłumaczy Małgorzata Skonieczna.

– W kategorii słonych przekąsek obecnie pracujemy w Polsce nad dokonaniem reformulacji chipsów Lay’s tak, aby zawierały mnie soli i tłuszczów nasyconych. Trzeba jednak pamiętać, że każdy produkt przed wprowadzeniem na rynek musi najpierw zostać pozytywnie oceniony w testach sensorycznych i konsumenckich. Dlatego też obniżenie ilości określonych składników w produktach najłatwiej jest osiągnąć stopniowo. Z pewnością będziemy kontynuowali prace nad reformulacją składu chipsów ziemniaczanych w 2018 r – dodaje dyrektor ds. komunikacji korporacyjnej na Europę Centralną PepsiCo.

Jak wyjaśnia nam Małgorzata Skonieczna, proces reformulacji produktów z segmentu słonych przekąsek przebiega w PepsiCo wieloetapowo.

– Zawsze rozpoczynamy od przeanalizowania globalnych wytycznych naszej firmy w zakresie obniżenia np. ilości soli w chipsach ziemniaczanych. Następnie kontaktujemy się z dostawcą, aby przedstawić i omówić z nim szczegóły projektu, czyli co zmieniamy, o ile, jak jest limit np. dla sodu, który chcemy osiągnąć w przyprawie, zakres prac oraz timing na poszczególne zadania. Następnie dostawca PepsiCo pracuje nad nową wersją przyprawy zgodną z naszymi wskazaniami. Kiedy już jest gotowa, przysyła nam próbki swoich propozycji, a my oceniamy je wewnętrznie w zespole R&D i wracamy do dostawcy z informacją zwrotną. Gdy nowa wersja przyprawy spełnia nasze oczekiwania, wykonujemy testy sensoryczne i konsumenckie. Mają one potwierdzić, że produkt z nową wersją przyprawy jest tak samo dobry jak obecny, w żaden sposób nie odbiega od standardu i jest tak samo pozytywnie postrzegany przez konsumentów, mimo dokonania zmiany w składzie przyprawy. Na podstawie wyników tych testów podejmujemy decyzję o wprowadzeniu nowej wersji przyprawy do standardowej produkcji i wprowadzeniu produktu o zmienionym składzie na rynek – wyjaśnia dyrektor ds. komunikacji korporacyjnej na Europę Centralną PepsiCo.

 – W zakresie kryteriów dotyczących reformulacji produktów pracujemy w grupach roboczych w Polskiej Federacji Producentów Żywności, która współpracuje w tym temacie z Instytutem Żywności i Żywienia – podsumowuje Małgorzata Skonieczna.

POLECANE

KOMENTARZE: (3)

+ DODAJ KOMENTARZ

misza 16-02-2018, 08:32:

Oficjalnie możecie się zatem p*****. Ludzie to nie są idioci i pójdą kupić coś innego. Ta nowa ice tea lemon to takie gówno że tego się pić nie da.

Wioletta 26-01-2018, 13:12:

Czasem mnie najdzie na to by się napić gazowanego ale codziennie nie piję. Wiem, że to średnio zdrowe. Cisowiankę lekko gazowaną piję przynajmniej zdrowa i nie tuczy

Magda Gessler 22-01-2018, 21:06:

to dlatego teraz ten napój smakuje jak g*wno w płynie. Więcej tego nie kupię. Sami sobie żryjcie glikożydy stewiolowe.