PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

PARTNER SERWISU

Picie 100 proc. soku pomarańczowego ma korzystny wpływ na nasze zdrowie

Picie 100 proc. soku pomarańczowego ma korzystny wpływ na nasze zdrowie fot. shutterstock
0 0

Picie 100% soku pomarańczowego ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Szklanka takiego soku zapewnia na przykład ok. 50-60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która jest szczególnie cenna, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowych przeziębień. Ale nie tylko! Sok pomarańczowy ma wiele innych zalet, a naukowcy wciąż badają, jakie jeszcze korzyści może nam przynieść jego spożywanie. Ostatnio na przykład udowodniono, że picie soku pomarańczowego poprawia funkcje poznawcze - zapewnia dr hab. Dariusz Włodarek, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego.

Naukowcy po raz kolejny wzięli pod lupę właściwości soku pomarańczowego. Tym razem przedmiotem badań był jego wpływ na nasze funkcje poznawcze. Przeprowadzone na grupie mężczyzn w średnim wieku badania wykazały, że częste picie bogatego we flawonoidy soku pomarańczowego poprawia zarówno tzw. funkcje egzekucyjne, czyli np. umiejętność skupienia się, pamięć czy umiejętność dostosowania się do zmieniających się okoliczności, jak też sprawność psychomotoryczną, czyli zdolność koordynacji ruchowo-wzrokowej oraz szybkość i adekwatność reakcji. Wyniki te potwierdziły również inne badanie – przeprowadzone tym razem na grupie starszych osób, w wieku od 60 do 81 lat, które udowodniło, że częste picie 100% soku pomarańczowego poprawiło u nich wyżej wspomniane funkcje poznawcze.

Powyższe badania to kolejny dowód na to, że szklanka 100% soku pomarańczowego jest dobrym wyborem. Zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że eksperci ds. żywienia zalecają spożywanie min. 400g warzyw i owoców dziennie. Jedną porcję może stanowić właśnie szklanka soku, ok. 200 ml. Niestety wciąż spożywamy za mało tych produktów. Problem ten dotyczy nie tylko Polski, ale też innych krajów świata. Dlatego podejmowane są różne inicjatywy na rzecz zwiększenia ich spożycia. Przykładem jest podpisanie podczas XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców, który odbył się 19-20.09.2017 r. w Warszawie, Deklaracji na rzecz wspierania oraz promowania idei spożycia warzyw, owoców, a także niskoprzetworzonych przetworów takich jak np. soki, czy musy bez dodatku cukru przez przedstawicieli 21 krajów świata.

Produkt naturalny, otrzymany z jednego lub większej liczby gatunków zdrowych, dojrzałych, świeżych, mrożonych lub schłodzonych owoców. Posiada barwę, smak i zapach pochodzące z owoców, z których jest otrzymany. Do 100% soku owocowego można dodać miazgę i komórki miąższu, które były uprzednio oddzielone. Zabronione jest dodawanie jakichkolwiek sztucznych substancji, w tym barwników, konserwantów oraz aromatów.

W grudniu 2011 roku Parlament Europejski podjął decyzję o wprowadzeniu zakazu dodatku cukru do soków owocowych (w tym soków 100% owocowych), co usankcjonowało powszechną praktykę. W sokach tych znajduje się tylko ten cukier, który znajdował się w owocach, z których sok został wyprodukowany. Soki owocowe są źródłem witamin, antyoksydantów, mikro-i makroelementów. Zgodnie ze stanowiskiem Instytutu Żywności i Żywienia, szklanka 100% soku owocowego (200 ml) może zastąpić jedną z dziennych porcji owoców.

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) to organizacja non profit zrzeszająca oraz integrująca producentów soków, nektarów i napojów z owoców i warzyw. Reprezentuje firmy dostarczające na rynek krajowy około 60% soków owocowych i warzywnych oraz produkujące około 70% zagęszczonych soków owocowych i warzywnych w Polsce. Stowarzyszenie współpracuje z instytucjami naukowymi, laboratoriami badawczymi, dostawcami półproduktów, maszyn i opakowań. 

POLECANE

KOMENTARZE: (1)

+ DODAJ KOMENTARZ

gonia 18-02-2018, 18:34:

Taki sok to samo zdrowie, o ile człowiek go sobie sam przygotuje. Kupuję owoce na zaufanym straganie, wyciskam je przez 4swiss geneve i mam dzienną dawkę witaminy C. Do pomarańczy dorzucam cytrynę i marchew dla smaku, coś pysznego.