PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Crédit Agricole - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

Polacy piją więcej soków. Jednak wciąż mniej niż w Europie Zachodniej

Polacy piją więcej soków. Jednak wciąż mniej niż w Europie Zachodniej fot. shutterstock
0 0

Spożycie soków w Polsce wzrasta z każdym rokiem, jednak wciąż jest ono niższe w porównaniu do Norwegii, Finlandii czy Niemiec. Polacy przeciętnie dziennie wypijają niespełna 36 ml soków na osobę (dane KUPS), czyli około siedem łyżeczek. Najczęściej wybierają sok pomarańczowy i jabłkowy oraz soki warzywne (dane AJIN), głównie sok marchwiowy - wynika z analizy Banku BGŻ BNP Paribas.

Polska jest głównym dostawcą zagęszczonych soków owocowych, m.in. z jabłek, malin, wiśni, truskawek, czarnej porzeczki, czy też aronii, na rynek unijny. Po Chinach jest największym producentem zagęszczonego soku jabłkowego (ZSJ) na świecie. Według danych IERiGŻ-PIB rocznie w Polsce produkuje się około 300 tys. t tego produktu, co jest wynikiem bogatej bazy surowcowej. Szacuje się, że blisko połowa wyprodukowanych w Polsce jabłek trafia do przetwórstwa, w tym głównie do produkcji soków.

– Zdecydowana większość zagęszczonego soku jabłkowego trafia na eksport. Z danych Eurostat wynika, że w 2016 r. wolumen eksportu tego produktu z Polski wyniósł blisko 292 tys. t i w ciągu ostatnich pięciu lat zwiększył się aż o 77 proc. Głównymi odbiorcami koncentratu jabłkowego z Polski są Niemcy, Holandia i Austria. Łącznie tylko do tych trzech krajów trafia dwie trzecie wolumenu eksportu polskiego ZSJ – powiedziała Magdalena Kowalewska, ekspert w Departamencie Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas. – W Polsce rośnie popyt na sok pomarańczowy. W 2016 r. Polska sprowadziła ponad 54 tys. t soku pomarańczowego, czyli o 6 proc. więcej w ujęciu rocznym i blisko dwukrotnie więcej niż jeszcze pięć lat temu (dane Eurostat) – dodała Magdalena Kowalewska.

Unia Europejska jest największym importerem soku pomarańczowego na świecie oraz jednocześnie czwartym na świecie jego producentem, po Brazylii, USA i Meksyku. Według prognoz USDA w sezonie 2016/17 UE zaimportuje około 775 tys. t soku pomarańczowego (65 Brix), zaś unijna produkcja wyniesie ponad 100 tys. t.

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.