PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu

PARTNER SERWISU

12 czerwca jest Międzynarodowy Dzień Falafela

12 czerwca jest Międzynarodowy Dzień Falafela fot. shutterstock
0 0

Falafel to popularna potrawa wegańska w krajach arabskich, która również w Polsce ma swoich zwolenników. To smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy bądź bobu z sezamem - informuje serwis Kalbi.

Falafel to smażone na głębokim tłuszczu kotleciki z ciecierzycy, bobu lub grochu. Mimo stale rosnącej popularności samo pochodzenie potrawy do dzisiaj pozostaje zagadką. Z jednej strony za ojczyznę strączkowych kulek uznaje się Izrael, z drugiej jednak do głosu dochodzi Egipt i to najprawdopodobniej właśnie stamtąd falafel rozpoczął swoją kuchenną ekspansję. Pierwotne założenie czyniło zeń postne danie koptyjskich chrześcijan, a ponieważ Aleksandria była wówczas prężnie działającym ośrodkiem portowym, kotleciki z ciecierzycy szybko zagościły na talerzach wielu państw Morza Śródziemnego, w tym Turcji. Stamtąd odbyły ostatni etap swojej podróży w nasze strony, głównie za sprawą imigrantów.

Z falafelem jest trochę jak z naszymi pierogami: wachlarz cen i rodzajów naprawdę robi wrażenie. Jak opowiada Weronika Pochylska, koordynatorka kampanii „Roślinniejemy”, której celem jest wsparcie producentów żywności, sieci handlowych i właścicieli restauracji we wprowadzaniu oraz promowaniu roślinnych produktów i dań, falafela bez większej trudności można obecnie dostać niemal wszędzie i to w wielu formach.

O popularności falafela świadczyć może nie tylko jego własne święto, a na przykład liczba 777 295 postów na Instagramie oznaczona #falafel, która nieprzerwanie rośnie (i z pewnością zdecydowanie podskoczy dzisiaj).

Jak informuje serwis Jadłonomia do zrobienia idealnych falafli nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności, jednak dobrze jest znać kilka trików. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że falafle mają się składać przede wszystkim z namoczonej ciecierzycy – nie ma mowy o gotowaniu, używaniu tej z puszki albo o dodawaniu dużej ilości warzyw lub mąki. Jeszcze ważniejszy jest sposób mielenia ciecierzycy, bo chociaż można ją rozrobnić w blenderze lub malakserze, to żeby falafle wyszły takie jak powinny, ciecierzyca musi być zmielona w maszynce do mielenia. Ostatnim sekretem idealnych falafli jest ten sam trik, co w przypadku hummusu czyli … odrobina sody. Dzięki szczypcie sody dodanej do namoczonej ciecierzycy kotleciki wychodzą bardzo delikatne, ponieważ nawet szczypta sody przyspiesza proces smażenia strączków – krótko usmażone na złoty kolor mają idealnie miękki, aksamitny środek oraz bardzo chrupiącą skórkę.

 

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.