PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

PARTNER SERWISU

Analiza IERiGŻ: Duży wzrost cen jabłek w marcu 2018 r. przez małe zapasy

Analiza IERiGŻ: Duży wzrost cen jabłek w marcu 2018 r. przez małe zapasy fot. shutterstock
0 0

- Średnie ceny oferowane za jabłka w marcu 2018 r., w porównaniu z marcem 2017 r., w spółdzielniach ogrodniczych wzrosły o 102%, na rynkach hurtowych o 93%, a w firmach eksportujących o 72%. Do tak dużego wzrostu cen przyczyniły się małe zapasy jabłek w Polsce, które wg WAPA1 na dzień 1 lutego 2018 r. wynosiły 660 tys. t i były mniejsze o 35,9% niż w lutym poprzedniego roku - informuje Irena Strojewska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w raporice.

W krajach UE wolumen magazynowanych jabłek, w dniu 1 lutego 2018 r. wynosił 2,4 mln t wobec 3,5 mln t w analogicznym miesiącu 2017 r. Gruszki na rynkach hurtowych podrożały o 45%, w skupie w spółdzielniach ogrodniczych o 24%.

W hurcie wzrosły ceny bananów (o 23%), mandarynek (o 18%), cytryn (o 15%) oraz winogron (o 5%). Obniżyły się jedynie ceny importowanych pomarańcz (o 7%).

- Zakłady przetwórcze, z powodu małej podaży surowca, za jabłka do tłoczenia płaciły 0,77 zł/kg (drożej o 133% niż w marcu poprzedniego roku). W marcu 2018 r., w porównaniu z lutym br., przeciętne ceny jabłek na rynkach hurtowych zwiększyły się o 8%, oferowane przez firmy eksportujące o 6%, a przez spółdzielnie ogrodnicze o 4%. W zakładach przetwórczych cena skupu jabłek wzrosła o 3% - informuje ekspertka z IERiGŻ. 

W hurcie potaniały jedynie winogrona (o 3%). Podrożały natomiast mandarynki (o 12%), gruszki (o 8%), pomarańcze (o 6%), cytryny (o 5%) oraz banany (o 4%). Średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów w lutym 2018 r., w relacji do lutego 2017 r., zwiększyły się o 12,7%, przy wzroście cen żywności i napojów bezalkoholowych o 3,4%.

Najbardziej wzrosły ceny jabłek (o 58,6%), a ponadto owoców pestkowych (o 30,6%), bananów (o 19,5%) i owoców cytrusowych (o 5,5%). Spośród owoców świeżych obniżyły się jedynie ceny owoców jagodowych. Nie zmieniły się ceny przetworów owocowych, a wzrosły owoców suszonych i orzechów (o 0,9%) oraz owoców mrożonych (o 6,1%). W średnich i dużych firmach produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w styczniu 2018 r., w relacji do stycznia 2017 r., była o 6% mniejsza. Zmniejszyła się produkcja soków pitnych wytwarzanych z jabłek (o 29%), a także pozostałych soków pitnych warzywnych i owocowo-warzywnych (o 4%), a zwiększyła się produkcja soków pitnych wyciskanych z owoców cytrusowych (o 21%).

Jak informuje Irena Strojewska większa była produkcja dżemów (o 105%), a także kompotów i owoców pasteryzowanych (o 16%). Produkcja soków zagęszczonych była mniejsza o 35%, a mrożonek o 22%. Średnie ceny zbytu pitnych soków pomarańczowych w lutym 2018 r., wobec lutego w 2017 r., w wyniku wzrostu cen importowych surowca, zwiększyły się o 8%, a soków jabłkowych zmniejszyły się o 1%. Dżemy produkowane z czarnych porzeczek były droższe o 7%, a z truskawek o 10%.

NASTĘPNA STRONA

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!