PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

PARTNER SERWISU

Bio Berry: Mrożenie nie niszczy owoców i warzyw, zachowuje ich witaminy i minerały

Bio Berry: Mrożenie nie niszczy owoców i warzyw, zachowuje ich witaminy i minerały fot. materiały prasowe
0 0

- Zamrażanie warzyw i owoców powoduje wstrzymanie procesu utraty witamin i minerałów. Duży wpływ ma wysoka jakość nowych urządzeń zamrażających, więc temperatura produktów spada wyjątkowo szybko, co tym bardziej sprzyja zachowaniu ich właściwości odżywczych - mówi Artur Tymiński współwłaściciel firmy Bio Berry, należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.

Specjaliści twierdzą, że sektor mrożonek zgodnym krokiem podąża za trendem fit, prozdrowotnym nurtem życia. Oceniają, że rynek żywności ekologicznej w Polsce rozwija się bardzo dynamicznie - 10 20% w skali roku. W 2017 roku osiągnął wartość szacowaną na 1 mld złotych.  

Polacy codziennie spożywają  280 g warzyw i owoców, chociaż sugestia prof. dr  hab. Krystyny Gutkowskiej – dziekana Wydz. Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie mówi o 400 g.

- Maszerujemy rzeczywiście krokiem zgodnym z tendencjami prozdrowotnymi konsumentów, a może nawet wyprzedzamy tę tendencję. Jako jedyna firma w Polsce produkujemy ekologiczne mrożone mieszanki do przygotowania smacznych koktajli owocowych i owocowo-warzywnych typu smoothie – mówi Artur Tymiński współwłaściciel firmy Bio Berry, należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.

Dla świata mrożonek ważna jest opinia konsumentów o zaletach tej metody konserwacji. Chociaż nie wszyscy wiedzą, że  mrożone owoce są świeższe niż owoce zerwane i przekazywane w łańcuchu dostaw do detalu. - Mrożenie nie niszczy produktów, zachowuje ich witaminy i minerały, ponadto, aż  80% witaminy C naturalnie ulatnia się z warzyw w ciągu 3 dni od zbiorów. Natomiast po 5 dniach tracą one swoje największe wartości odżywcze - twierdzi Brian Young z Brytyjskiej Federacji Żywności Mrożonej.

- Zamrażanie warzyw i owoców powoduje wstrzymanie procesu utraty witamin i minerałów. Duży wpływ ma wysoka jakość nowych urządzeń zamrażających, więc temperatura produktów spada wyjątkowo szybko, co tym bardziej sprzyja zachowaniu ich właściwości odżywczych. Powołam się na badania naukowców z Uniwersytetu Sheffield Hallam (Wielka Brytania) dowodzące, że mrożonki dzięki zorganizowanym i szybkim zbiorom są często o wiele zdrowsze od owoców i warzyw, które przechodzą długą drogę: od magazynów przez hurtowników i detalistów aż do klienta. W Bio Berry mrozimy swoje owoce i warzywa do 12 godzin po ich zebraniu – w ten sposób mamy pewność, że nasze truskawki, maliny, porzeczki i jagody, a także marchew, fasolka, szpinak zachowują swoje największe wartości odżywcze i witaminy - dodaje Artur Tymiński.

NASTĘPNA STRONA

POLECANE

KOMENTARZE: (1)

+ DODAJ KOMENTARZ

zirytowany 25-01-2018, 10:44:

Wypowiada się "specjalista od mrożenia" bez własnego zakładu robiący całą produkcję na usługach...