PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu partner portalu

PARTNER SERWISU
partner serwisu

Ceny owoców - raport IERiGŻ

Ceny owoców - raport IERiGŻ fot. shutterstock
0 0

- Średnie ceny oferowane za jabłka w styczniu 2018 r., w porównaniu ze styczniem 2017 r., na rynkach hurtowych wzrosły o 111%, w spółdzielniach ogrodniczych o 82%, a w firmach eksportujących o 76%. Do tak dużego wzrostu cen przyczyniły się małe zapasy jabłek w Polsce - informuje w raporcie Irena Strojewska, ekspertka IERiGŻ.

Według WAPA1 na dzień 1 stycznia 2018 r. wynosiły one 851 tys. ton, wobec 1 223 tys. ton w 2017 r. (spadek o 30%). Gruszki na rynkach hurtowych podrożały o 42%, w skupie w spółdzielniach ogrodniczych i na eksport o 18%.

- W hurcie wzrosły ceny mandarynek (o 17%), bananów (o 13%), cytryn (o 10%) i winogron (o 4%), a obniżyły się jedynie ceny importowanych pomarańcz (o 6%). Zakłady przetwórcze, z powodu małej podaży surowca, za jabłka do tłoczenia płaciły 0,75 zł/kg (drożej o 127% niż w styczniu poprzedniego roku). W styczniu 2018 r., w porównaniu z grudniem 2017 r., przeciętne ceny jabłek na rynkach hurtowych podrożały o 15%, oferowane przez firmy eksportujące o 3%, a przez spółdzielnie ogrodnicze o 2%. W zakładach przetwórczych cena skupu jabłek zmniejszyła się o 6% - dodaje w raporcie Irena Strojewska.

W hurcie potaniały cytryny (o 6%) i pomarańcze (o 3%), a podrożały winogrona (o 25%), mandarynki (o 16%), gruszki (o 9%) oraz banany (o 7%). Średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów w grudniu 2017 r., w relacji do grudnia 2016 r., zwiększyły się o 13,3%, przy wzroście cen żywności i napojów bezalkoholowych o 5,4%. Najbardziej wzrosły ceny jabłek (o 54,1%), owoców pestkowych (o 36,4%) oraz owoców cytrusowych (o10,0%). Podrożały także banany (o 5,3%), owoce jagodowe (o 2,6%) i owoce suszone oraz orzechy (o 0,2%).

Jak informują eksperci IERiGŻ w raporcie ceny przetworów owocowych wzrosły o 0,4%, a owoców mrożonych o 4,2%. W średnich i dużych firmach produkcja pitnych soków owocowych i owocowo warzywnych w listopadzie 2017 r., w relacji do listopada 2016 r., była o 17% większa. Zwiększyła się produkcja soków pitnych wytwarzanych z jabłek (o 73%), a także produkowanych z owoców cytrusowych i pozostałych soków pitnych warzywnych i owocowo-warzywnych (o 16%). Większa była produkcja dżemów (o 47%).

NASTĘPNA STRONA

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.