PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

PARTNER SERWISU

Ceny owoców - raport IERiGŻ

Ceny owoców - raport IERiGŻ fot. shutterstock
0 0

- Średnie ceny oferowane za jabłka w styczniu 2018 r., w porównaniu ze styczniem 2017 r., na rynkach hurtowych wzrosły o 111%, w spółdzielniach ogrodniczych o 82%, a w firmach eksportujących o 76%. Do tak dużego wzrostu cen przyczyniły się małe zapasy jabłek w Polsce - informuje w raporcie Irena Strojewska, ekspertka IERiGŻ.

Według WAPA1 na dzień 1 stycznia 2018 r. wynosiły one 851 tys. ton, wobec 1 223 tys. ton w 2017 r. (spadek o 30%). Gruszki na rynkach hurtowych podrożały o 42%, w skupie w spółdzielniach ogrodniczych i na eksport o 18%.

- W hurcie wzrosły ceny mandarynek (o 17%), bananów (o 13%), cytryn (o 10%) i winogron (o 4%), a obniżyły się jedynie ceny importowanych pomarańcz (o 6%). Zakłady przetwórcze, z powodu małej podaży surowca, za jabłka do tłoczenia płaciły 0,75 zł/kg (drożej o 127% niż w styczniu poprzedniego roku). W styczniu 2018 r., w porównaniu z grudniem 2017 r., przeciętne ceny jabłek na rynkach hurtowych podrożały o 15%, oferowane przez firmy eksportujące o 3%, a przez spółdzielnie ogrodnicze o 2%. W zakładach przetwórczych cena skupu jabłek zmniejszyła się o 6% - dodaje w raporcie Irena Strojewska.

W hurcie potaniały cytryny (o 6%) i pomarańcze (o 3%), a podrożały winogrona (o 25%), mandarynki (o 16%), gruszki (o 9%) oraz banany (o 7%). Średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów w grudniu 2017 r., w relacji do grudnia 2016 r., zwiększyły się o 13,3%, przy wzroście cen żywności i napojów bezalkoholowych o 5,4%. Najbardziej wzrosły ceny jabłek (o 54,1%), owoców pestkowych (o 36,4%) oraz owoców cytrusowych (o10,0%). Podrożały także banany (o 5,3%), owoce jagodowe (o 2,6%) i owoce suszone oraz orzechy (o 0,2%).

Jak informują eksperci IERiGŻ w raporcie ceny przetworów owocowych wzrosły o 0,4%, a owoców mrożonych o 4,2%. W średnich i dużych firmach produkcja pitnych soków owocowych i owocowo warzywnych w listopadzie 2017 r., w relacji do listopada 2016 r., była o 17% większa. Zwiększyła się produkcja soków pitnych wytwarzanych z jabłek (o 73%), a także produkowanych z owoców cytrusowych i pozostałych soków pitnych warzywnych i owocowo-warzywnych (o 16%). Większa była produkcja dżemów (o 47%).

NASTĘPNA STRONA

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!