PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu www.nagel-group.com - partner portalu sniezka - partner portalu

PARTNER SERWISU

Dyrektor Bord Bia: Polska mogłaby postawić na eksport do Irlandii np. żywności ekologicznej

Dyrektor Bord Bia: Polska mogłaby postawić na eksport do Irlandii np. żywności ekologicznej Judith Clinton, kierownik regionalny Bord Bia na Europę Śr.-Wsch. fot. Bord Bia
0 0

Polska mogłaby eksportować do Irlandii np. żywność ekologiczną -  w tym głównie warzywa, owoce i nabiał - na którą jest duży popyt, bo jednym z kluczowych trendów jest zdrowa żywność, a Irlandczycy są otwarci na smaki ze świata - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Judith Clinton, kierownik regionalny Irlandzkiej Rady ds. Żywności Bord Bia na Europę Środkowo-Wschodnią.

Irlandia eksportuje 80 proc. żywności, którą wyprodukuje. Jak polskie firmy spożywcze mogą  konkurować na takim rynku i co eksportować? - Obecnie mamy bardzo duży popyt na certyfikowaną żywność ekologiczną. Jest on najwyższy od 25 lat, a podaż nie jest wystarczająca. Ten sektor urósł w zeszłym roku o 24 proc. do 142 milionów euro, a głównymi kategoriami są warzywa, owoce i nabiał – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Judith Clinton.

- Biorąc pod uwagę, że Polska jest piątym największym producentem żywności ekologicznej w Unii Europejskiej pod względem powierzchni upraw, jest to na pewno bardzo interesujący segment dla polskich producentów i rolników - dodaje.

- Jednym z kluczowych trendów na rynku irlandzkim jest zdrowa żywność, a Irlandczycy są otwarci na nowe produkty i lubią poznawać nowe smaki z różnych części świata. Polska może pochwalić się szeroką gamą wysokiej jakości produktów naturalnych i zdrowych i sądzę, że tylko kwestią czasu jest, kiedy na półkach irlandzkich sklepów pojawią się takie produkty jak na przykład kefir – mówi również Judith Clinton.

- Takie produkty są wprawdzie dostępne od lat w polskich sklepach w Irlandii, ale ich oryginalne opakowanie stwarza barierę. W Irlandii istnieje dużo możliwości dla polskich produktów, jednak czysty przekaz i zadbanie o markę jest niezbędne, aby odnieść sukces – podkreśla też dyrektor Bord Bia.

Judith Clinton mówi też, że Polska wyeksportowała do Irlandii żywność wartą 147 milionów euro w 2016 roku, a głównymi kategoriami produktowymi były drób (33 miliony euro), żywność przetworzona (23,5 miliona euro), jak również wyroby piekarskie, wieprzowina i piwo.

- Te kategorie utrzymają swoją pozycję i będą dalej rosły – mówi Judith Clinton.

Mówi też, że w 2016 roku Polska importowała irlandzką żywność za 185 milionów euro, czyli o 15 proc. więcej niż rok wcześniej. Głównymi produktami, które Polska importowała z Irlandii były nabiał, wołowina i whiskey.

Dyrektor Bord Bia ocenia też, że wymiana handlowa pomiędzy Irlandią i Polską rozwija się bardzo dobrze i spodziewa się dalszego rozwoju eksportu do Polski irlandzkiej wołowiny i jagnięciny oraz produktów i półproduktów mleczarskich, a także irlandzkiej whiskey.

NASTĘPNA STRONA

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!