PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu partner portalu

PARTNER SERWISU
partner serwisu

IceFood: W 2018 r. sprzedaż mrożonek wzrośnie o 15 proc. rok do roku

IceFood: W 2018 r. sprzedaż mrożonek wzrośnie o 15 proc. rok do roku fot. shutterstock
0 0

Mrożenie jest jedną z najstarszych i najskuteczniejszych metod przechowywania produktów żywnościowych. Proces ten opóźnia psucie się produktów oraz zapobiega namnażaniu szkodliwych mikroorganizmów. Dodatkowo mrożonki są zdrowe, bo mrożenie pozwala zachować wartość odżywczą żywności bez konieczności użycia substancji konserwujących. Według ekspertów IceFood.pl w 2018 roku sprzedaż produktów mrożonych wzrośnie o ok. 15 proc. w stosunku do roku poprzedniego.

Mrożona żywność jest dostosowana do sposobu odżywiania nowoczesnych konsumentów, którzy szanują swój czas oraz dbają o zdrowie i sprawność fizyczną. Co ważne, mrożenie wyhamowuje proces utraty składników odżywczych w warzywach i owocach. Blisko 80 proc. witaminy C, w sposób naturalny ulatnia się z warzyw w ciągu trzech dni od zerwania z krzaka lub wyrwania z ziemi. Z kolei już po 5 dniach tracą swój wysoki poziom wartości odżywczych. W przeciwieństwie do dostępnych owoców i warzyw w dużych sklepach, produkty te w celu zamrożenia są zbierane wtedy, gdy są już dojrzałe i pełne wartości odżywczych. Natomiast podczas samego przechowywania warzyw mrożonych ich wartość odżywcza jest mniej więcej stała.

Niewielkie i stopniowe straty witamin i składników mineralnych pojawiają się dopiero po upływie mniej więcej roku od wytworzenia. Dzięki zamrożeniu warzyw zostaje wstrzymany proces utraty witamin i minerałów, a nowoczesne metody mrożenia, takie jak tzw. mrożenie szokowe sprawia, że produkty zachowują swój pierwotny smak, kolor, aromat i odpowiednią wilgotność. W przypadku mięsa i ryb straty składników odżywczych są raczej śladowe, bo proces mrożenia nie powoduje w tych produktach obniżenia ilości białka, witaminy A i D oraz składników mineralnych. Istotne jest również to, czy produkty spożywcze przez cały czas przebywają we właściwych warunkach w chłodni i czy są transportowane w niskiej temperaturze. Jeśli tak, ryzyko obniżenia wartości odżywczych będzie niewielkie.

Mrożenie szokowe pozwala zapobiec rozwojowi bakterii i gwałtownemu odparowaniu wody. Proces zamrażania szokowego polega na zamianie cząsteczek wody obecnych w każdym produkcie w kryształki lodu. W przypadku tradycyjnego sposobu mrożenia makro kryształki uszkadzają strukturę produktu. Mrożenie szokowe pozwala uczynić te kryształki bardzo małymi, przez co nie zmieniają one cech fizycznych produktów. Zaawansowany technologicznie proces mrożenia stosowany w profesjonalnych chłodziarniach pozwala zachować wartości odżywcze produktów przy zastosowaniu wyłącznie naturalnych składników.  

Mrozić można prawie wszystko - mięso, warzywa czy chleb. Produkty, które się do tego nie nadają, to np. jajka, majonez, banany, soki i sałata. Mrozić można zarówno produkty świeże, jak i gotowe potrawy. Świetnie nadają się do tego świeże owoce i warzywa (oprócz sałaty, pomidorów, rzodkiewek, cykorii, kiwi, jabłek, cytrusów), mięso, ryby i zioła oraz dania gotowe: pierogi, pieczone mięsa, knedle, sosy, pierogi, zupy, pyzy, farsze, pieczywo.

NASTĘPNA STRONA

POLECANE

KOMENTARZE: (1)

+ DODAJ KOMENTARZ

jsmxucmkmd 11-10-2018, 14:21:

no ciekawe skad warzywa w tym roku wezma do mrozenia skoro cebuli, brokula, kalafiora, ziemniaka i marchwi bedzie duuuuzo mniej :d

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.