PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

PARTNER SERWISU

IERiGŻ: Na krajowym rynku spadają ceny cukru

IERiGŻ: Na krajowym rynku spadają ceny cukru fot. shutterstock
0 0

Według GUS w 2017 r. areał uprawy buraków cukrowych wyniósł 225 tys. ha i był o 9,2% większy niż w 2016 r. Według danych Związku Producentów Cukru w Polsce powierzchnia uprawy buraków wyniosła 232 tys. ha, plony 686 dt/ha, a zbiory 15,7 mln ton. Zbiory były o 16,4% większe niż przed rokiem - informuje Piotr Szajner z IERiGŻ w raporcie.

Jak informuje IERiGŻ duża podaż surowca spowodowała, że kampania cukrownicza 2017/2018 trwała 128 dób, wobec 112 dób przed rokiem. Produkcja cukru wyniosła 2,3 mln t i była o 10,9% większa niż przed rokiem. Powodem mniejszej dynamiki produkcji cukru niż zbiorów buraków cukrowych była niższa zawartość cukru w korzeniach.

Wydatek cukru z przerobionego surowca wyniósł 14,77%, wobec 15,43% w kampanii 2016/2017. Produkcja cukru jest większa od zapotrzebowania rynku wewnętrznego, które jest szacowane na ok. 1,75 mln t. W rezultacie konieczny był duży eksport cukru w czwartym kwartale 2017 r. oraz duży będzie eksport w 2018 r.

- Na krajowym rynku spadają ceny cukru, a decydują o tym relatywnie niskie ceny cukru białego na świecie oraz duża produkcja w kampanii 2017/2018. W grudniu 2017 r. ceny zbytu cukru w workach spadły o 5% do 1,71 zł/kg. Ceny te były o 33% niższe niż przed rokiem. Ceny zbytu cukru paczkowanego spadły w porównaniu z listopadem 2017 r. o 0,1% do 1,68 zł/kg i były aż o 39% niższe niż przed rokiem. Ceny cukru workowanego są wyższe od cen cukru konfekcjonowanego, gdyż przemysł spożywczy zgłasza większy popyt niż gospodarstwa domowe. Średnia cena zbytu cukru workowanego w 2017 r. wyniosła 2,33 zł/kg i była o 2% niższa niż przed rokiem, a cukru paczkowanego 2,32 zł/kg i była o 11% niższa niż przed rokiem. Relatywnie niewielki spadek cen jest wynikiem wysokich cen w pierwszym półroczu 2017 r. Średnia cena detaliczna w grudniu 2017 r. wyniosła 2,62 zł/kg i była o 5,1% niższa niż przed miesiącem oraz o 17,4% niższa niż w grudniu 2016 r. Średnia cena detaliczna cukru w 2017 r. wyniosła 3,04 zł/kg i była o 5,9% wyższa niż przed rokiem, a zdecydowały o tym wysokie ceny w pierwszej połowie roku - informuje Piotr Szajner.

W okresie trzech kwartałów 2017 r. zysk netto przemysłu cukrowniczego wyniósł 615,8 mln zł i był o 6,4% wyższy niż w analogicznym okresie 2016 r. Niskie ceny cukru w IV kwartale 2017 r. spowodują, że w całym 2017 r. wynik finansowy branży może być niższy niż przed rokiem. Według wstępnych danych w 2017 r. eksport cukru osiągnął rekordowy poziom 709 tys. t, w tym do UE 352 tys. t.

NASTĘPNA STRONA

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!