PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

PARTNER SERWISU

IERiGŻ: Na krajowym rynku spadają ceny cukru

IERiGŻ: Na krajowym rynku spadają ceny cukru fot. shutterstock
0 0

- Według wstępnych szacunków w 2018 r. powierzchnia uprawy buraków cukrowych wyniesie podobnie jak przed rokiem ok. 230 tys. ha. Jeżeli średnie plony wyniosą 660 dt/ha, to zbiory buraków cukrowych osiągną poziom ok. 15,3 mln t i umożliwią produkcję ok. 2,3 mln t cukru. Produkcja cukru będzie większa od zapotrzebowania na rynku wewnętrznym (1,72 mln t) i konieczny będzie duży eksport - informuje Piotr Szajner w raporcie IERiGŻ.

Na krajowym rynku spadają ceny cukru, a decydują o tym relatywnie niskie ceny cukru białego na świecie oraz duża produkcja w kampanii 2017/2018 (ok. 2,3 mln t). W lutym 2018 r. ceny zbytu cukru w workach spadły o 1,2% do 1,66 zł/kg. Ceny te były o 35,6% niższe niż przed rokiem. Ceny zbytu cukru paczkowanego spadły w porównaniu ze styczniem 2018 r. o 2,5% do 1,58 zł/kg i były aż o 41,9% niższe niż przed rokiem. Ceny cukru workowanego są wyższe od cen cukru konfekcjonowanego, gdyż przemysł spożywczy zgłasza większy popyt niż gospodarstwa domowe. Średnia cena detaliczna w lutym 2018 r. wyniosła 2,28 zł/kg i była o 3,8% niższa niż przed miesiącem oraz o 28,3% niższa niż w lutym 2017 r.

- W 2017 r. polski przemysł cukrowniczy osiągnął nieznacznie gorsze wyniki finansowe niż w 2016 r. Powodem tego był spadek cen cukru w drugim półroczu 2017 r. Przychody ze sprzedaży wzrosły o 1,7% do 5,7 mld zł, ale zysk netto zmniejszył się o 9,6% do 863,3 mln zł. Wskaźnik rentowności brutto wyniósł 18,8% przychodów netto, a rentowności netto 15,1%. Wartości omawianych wskaźników w 2016 r. wyniosły odpowiednio 21,0% i 17,0%. Rentowność branży cukrowniczej jest znacznie wyższa niż średnio w przemyśle spożywczym (4-5%). Dobre wyniki finansowe przyczyniły się do ożywienia działalności inwestycyjnej. Nakłady inwestycyjne w 2017 r. wyniosły 408,8 mln zł i były prawie dwukrotnie wyższe niż przed rokiem i o 72% przewyższały wartość odpisów amortyzacyjnych - podaje  Piotr Szajner z IERiGŻ.

Jak informują eksperci IERiGŻ w raporcie w styczniu 2018 r. eksportowano z Polski dużo cukru (72,5 tys. t) ze względu na dużą produkcję w kampanii 2017/2018. Na rynku UE sprzedano ok. 30 tys. t po średniej cenie 415 EUR/t. Na unijnym rynku największymi odbiorcami były: Rumunia (13,4 tys. t) i Niemcy (10,9 tys. t). Spośród krajów trzecich największe ilości cukru sprzedano do Sri Lanki (8,4 tys. t), Izraela (7 tys. t) oraz Zjednoczonych Emiratów Arabskich (4,0 tys. t). Duża podaż i niskie ceny są barierą dla importu, który w styczniu wyniósł 8,9 tys. t, w tym z UE 8,1 tys. t. Średnia cena importowa wyniosła 560 EUR/t, w tym z UE 540 EUR/t. Największe ilości cukru importowano z Niemiec (3,1 tys. t), Litwy (1,6 tys. t) i Czech (1 tys. t). Światowe ceny cukru utrzymują się na niskim poziomie. Według danych ERS USDA w marcu 2018 r. średnia cena cukru białego wyniosła 351 USD/t, a cukru surowego 283 USD/t. Według danych International Sugar Organisation w kwietniu br. ceny utrzymują się na niskim poziomie: cukier biały 350 USD/t, a cukier surowy 280 USD/t. Indeks światowych cen cukru FAO w marcu br. wyniósł 185,9 pkt., wobec 192,4 pkt. przed miesiącem oraz 256,5 pkt. w marcu 2017 r. Powodem niskich cen na rynku międzynarodowym jest duża podaż cukru.

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!