PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

IERiGŻ: Na krajowym rynku spadają ceny cukru

IERiGŻ: Na krajowym rynku spadają ceny cukru fot. shutterstock
0 0

- Według szacunków w 2018 r. powierzchnia uprawy buraków cukrowych wynosi ok. 235 tys. ha i jest o 5 tys. ha większa niż przed rokiem. Siewy buraków cukrowych odbyły się w optymalnych terminach i warunkach agrotechnicznych, ale w końcu kwietnia i początku maja br. rozwój roślin utrudniały małe opady deszczu. We wschodnich regionach kraju plantacje buraków cukrowych są atakowane przez szkodniki (szarek komośnik) - informuje Piotr Szajner, ekspert IERiGŻ.

Jeżeli średnie plony korzeni wyniosą 650 dt/ha, to zbiory buraków cukrowych osiągną poziom ok. 15,3 mln t i umożliwią produkcję ok. 2,3 mln t cukru. Produkcja cukru będzie większa od zapotrzebowania na rynku wewnętrznym (1,72 mln) i konieczny będzie duży eksport. Na krajowym rynku spadają ceny cukru, a decydują o tym relatywnie niskie ceny cukru białego na świecie oraz duża produkcja w kampanii 2017/2018 (ok. 2,3 mln t).

- W marcu 2018 r. średnia cena zbytu cukru w workach wzrosła o 0,6% do 1,67 zł/kg. Cena ta była o  6,0% niższa niż przed rokiem. Ceny zbytu cukru paczkowanego spadły w porównaniu z lutym 2018 r. o 2,5% do 1,54 zł/ kg i były aż o 42,5% niższe niż przed rokiem. Ceny cukru workowanego są wyższe od cen cukru konfekcjonowanego, gdyż przemysł spożywczy zgłasza większy popyt niż gospodarstwa domowe. Średnia cena detaliczna w marcu 2018 r. wyniosła 2,11 zł/kg i była o 3,1% niższa niż przed miesiącem oraz o 30,7% niższa niż w marcu 2017 r. - dodaje Piotr Szajner.

W okresie styczeń-luty 2018 r. eksportowano z Polski 145,0 tys. t cukru ze względu na dużą produkcję w kampanii 2017/2018. Na rynku UE sprzedano 56,7 tys. t po średniej cenie 418 EUR/t. Największymi odbiorcami w UE były: Rumunia (24,4 tys. t) i Niemcy (17,9 tys. t). Spośród krajów trzecich największe ilości cukru sprzedano do Sri Lanki (20,7 tys. t), Izraela (11,47 tys. t) oraz Arabii Saudyjskiej, Egiptu i Gruzji (po 8,4 tys. t). Duża podaż i niskie ceny są barierą dla importu, który wyniósł 17,5 tys. t, w tym 16,0 tys. t z UE. Średnia cena importowa wyniosła 478 EUR/t, w tym z UE 453 EUR/t. Największe ilości cukru importowano z Niemiec (6,7 tys. t), Francji (3,5 tys. t), Litwy (2,0 tys. t) i Czech (1,1 tys. t). Światowe ceny cukru utrzymują się na niskim poziomie.

Jak informuje ekspert IERiGŻ według danych ERS USDA w kwietniu 2018 r. średnia cena cukru białego wyniosła 335 USD/t, a cukru surowego 260 USD/t. Według danych International Sugar Organisation w maju br. ceny utrzymują się na niskim poziomie: cukier biały 330 USD/t, a cukier surowy 265 USD/t. Indeks światowych cen cukru FAO w kwietniu br. wyniósł 176,6 pkt., wobec 185,5 pkt. przed miesiącem oraz 233,3 pkt. w kwietniu 2017 r. Powodem niskich cen na rynku międzynarodowym jest duża podaż cukru, w tym także w UE

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!