PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu partner portalu

PARTNER SERWISU
partner serwisu

IERiGŻ: W kampanii 2018/19 Polska wyprodukuje 2,1-2,3 mln ton cukru

IERiGŻ: W kampanii 2018/19 Polska wyprodukuje 2,1-2,3 mln ton cukru fot. shutterstock
0 0

Jeżeli w okresie kampanii nie wystąpią trudności ze zbiorem i przerobem surowca, to produkcja cukru w Polsce wyniesie 2,1-2,3 mln ton, tj. nawet 600 tys. ton ponad krajowe zapotrzebowanie - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).

Kampania cukrownicza 2018/2019 już się rozpoczęła w trzeciej dekadzie sierpnia; zdecydowała o tym duża powierzchnia uprawy buraków cukrowych, wynosząca ok. 235 tys. ha.

Według IERiGŻ, plony buraków cukrowych są zróżnicowane regionalnie w związku z suszą, która wystąpiła w wielu regionach kraju. "Przewiduje się, że średni plon wyniesie ok. 630 dt/ha, a technologiczny plon cukru 9,5-10,0 ton/ha" - napisano w comiesięcznym raporcie.

Produkcja cukru w tej kampanii będzie większa od zapotrzebowania na rynku wewnętrznym, które szacowane jest na ok. 1,72 mln ton i konieczny będzie duży eksport.

Obecnie ceny cukru na krajowym rynku są na bardzo niskie, a decydują o tym niskie ceny cukru białego na świecie oraz przewidywana duża podaż tego surowca z kampanii 2018/2019.

Średnia cena zbytu cukru w workach w lipcu 2018 r. spadła do 1,64 zł/kg w porównaniu z czerwcem oraz była o 33,3 proc. niższa niż przed rokiem. Ceny zbytu cukru paczkowanego wzrosły w lipcu porównaniu z czerwcem br. o 8 proc. do 1,48 zł/kg i były aż o 36,5 proc. niższe niż przed rokiem.

Niskie ceny negatywnie wpływają na sytuację finansową przemysłu cukrowniczego, który w pierwszym kwartale br. osiągnął zysk netto 49,6 mln zł, wobec 276,2 mln zł w analogicznym okresie 2017 r.

W lipcu średnia cena detaliczna wyniosła 1,97 zł/kg i była o 3 proc. niższa niż przed miesiącem oraz o 37 proc. niższa niż w lipcu 2017 r. Obecnie kilogram cukru w detalu kosztuje obecnie 2-3 zł za kg.

W pierwszym półroczu 2018 r. wyeksportowano z Polski 420,0 tys. t cukru, w tym na rynek UE sprzedano 143,7 tys. ton. Największymi odbiorcami w UE były: Rumunia (53 tys. t) i Niemcy (46 tys. t). Natomiast poza UE polski cukier trafił do Sri Lanki (56 tys. t), Izraela (39 tys. t) oraz Egiptu (37 tys. t) i Gruzji (30 tys. t). 

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Możliwość komentowania została tymczasowo wyłączona.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.