PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

PARTNER SERWISU

KSC S.A. skupiła 6 mln ton buraków i wyprodukowała 900 tys. ton cukru w kampanii 2017/18

KSC S.A. skupiła 6 mln ton buraków i wyprodukowała 900 tys. ton cukru w kampanii 2017/18 fot. shutterstock
0 0

Krajowa Spółka Cukrowa podsumowała wyniki kampanii cukrowniczej 2017/2018. We wszystkich siedmiu cukrowniach Spółka skupiła łącznie ponad 6 mln ton buraków cukrowych i wyprodukowała łącznie ponad 900 tys. ton cukru.

Kampania 2017/2018 w KSC S.A. rozpoczęła się w pierwszej dekadzie września 2017 roku w Cukrowni w Nakle n. Notecią i Krasnymstawie, zakończyła w trzeciej dekadzie stycznia 2018 roku w Cukrowni Kruszwica. Kampania prowadzona była w siedmiu Oddziałach KSC S.A.: Cukrownia Dobrzelin, Cukrownia Kluczewo, Cukrownia Krasnystaw, Cukrownia Kruszwica, Cukrownia Malbork, Cukrownia Nakło, Cukrownia Werbkowice. Średni czas trwania kampanii wyniósł 110 dni.

We wszystkich siedmiu cukrowniach spółka skupiła łącznie ponad 6 mln ton buraków cukrowych i  wyprodukowała łącznie, po raz pierwszy w historii KSC S.A, ponad 900 tys. ton cukru. Najwyższy średni plon uzyskano w Cukrowni Kruszwica – 73 t/ha, plony powyżej 70 ton z ha osiągnęły również Oddziały Cukrownia Dobrzelin i Cukrownia Nakło. Średnia polaryzacja wyniosła ok 16,1 % i była niższa niż rok wcześniej. W 2017 roku buraki cukrowe uprawiane były na areale ok. 96 tys. ha, uprawiało je ok. 15 800 plantatorów. 

- Kampania 2017/2018 zapisze się w historii jako jedna z trudniejszych pod względem pogodowym. Intensywne i obfite opady deszczu w okresie od września do grudnia, spowodowały wiele utrudnień w zbiorze i zwózce surowca do cukrowni. Ogromne zaangażowanie plantatorów, firm świadczących obsługę dostaw oraz pracowników służb surowcowych mimo bardzo trudnych warunków pogodowych pozwoliło na dostawy surowca w ilościach niezbędnych do przerobu zgodnego z zakładanymi przed kampanią planami produkcyjnymi - informuje spółka w komunikacie.

Krajowa Spółka Cukrowa S.A. powstała w 2002 roku. Jest największym w Polsce i ósmym, co do wielkości, producentem cukru w Europie. Udział KSC S.A. w krajowym rynku cukru wynosi blisko 40 procent. W skład koncernu wchodzi 7 cukrowni (Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło, Werbkowice) zlokalizowanych na terenie pięciu województw. Podstawowy przedmiot działalności Krajowej Spółki Cukrowej S.A. stanowi produkcja i sprzedaż cukru oraz handel wyrobami powstałymi w trakcie jego wytwarzania. Odbiorcami produktów spółki sprzedawanymi pod marką Polski Cukier są zarówno uznane firmy polskie, jak i renomowane koncerny międzynarodowe.

 

 

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!