PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu partner portalu

PARTNERZY SERWISU
partner serwisu partner serwisu

Parlament Europejski: Przyjęto surowsze zasady produkcji żywności ekologicznej

Parlament Europejski: Przyjęto surowsze zasady produkcji żywności ekologicznej fot. shutterstock.com
0 0

Nowe zasady zapewniające sprzedaż żywności ekologicznej najwyższej jakości w UE oraz wspomagające organiczną produkcję, zostały przyjęte w czwartek. Nowe przepisy w założeniu powinny zapewnić wysoką jakość żywności ekologicznej oraz zwiększenie produkcji.

Posłowie poparli nowe unijne przepisy dotyczące ekologicznej produkcji oraz oznakowania żywności, zgodnie z porozumieniem osiągniętym przez parlamentarnych negocjatorów oraz ministrów UE 28 czerwca 2017, 466 głosami do 124 przy 50 wstrzymujących się od głosu.

Najważniejsze z nich to zapewnienie wysokiej jakości żywności ekologicznej czyli staranne, oparte na ocenie ryzyka kontrole całego łańcucha dostaw żywności. Dzięki staraniom Parlamentu kontrole będą przeprowadzane na miejscu, u wszystkich podmiotów, co najmniej raz w roku lub co dwa lata, jeżeli podczas ostatnich trzech lat nie stwierdzono nieprawidłowości. Również import zgodny ma być ze standardami w UE. Obecne zasady „równoważności”, wymagające od państw spoza UE przestrzegania podobnych, ale nie identycznych norm zostaną stopniowo zmienione, w ciągu pięciu lat.

Rozwijanie organicznej produkcji żywności w UE polegać będzie na zwiększaniu dostaw ekologicznych ziaren oraz wyhodowanych ekologicznie zwierząt, aby sprostać potrzebom ekologicznych rolników. Wyłączenia zezwalające na stosowanie konwencjonalnych nasion i zwierząt w produkcji organicznej powinny wygasnąć w 2035 r. Gospodarstwa produkujące zarówno żywność konwencjonalną, jak i ekologiczną, byłyby dozwolone pod warunkiem wyraźnego i skutecznego rozdzielenia tych dwóch rodzajów działalności rolniczej.

Ułatwienie certyfikacji dla małych gospodarstw polegać będzie na certyfikacje grupowe oszczędziłyby czas oraz koszty ułatwiając małym gospodarstwom przejście na produkcję ekologiczną.

Kolejną sprawą jest to, że rolnicy i inne podmioty w łańcuchu dostaw żywności będą zobowiązani do zastosowania zestawu nowych środków w celu uniknięcia zanieczyszczenia, w przypadku podejrzenia obecności niedozwolonego pestycydu lub nawozu, produkt końcowy nie powinien być opatrzony oznakowaniem ekologicznym do czasu przeprowadzenia dalszych badań; jeżeli zanieczyszczenie było zamierzone lub podmiot gospodarczy nie zastosował środków zapobiegawczych, produkt utraci swój status żywności ekologicznej.

 Państwa członkowskie, które dopuszczają obecnie obecność śladowych ilości niedozwolonych substancji w żywności ekologicznej, takich jak pestycydy, będą mogły zachować swoje przepisy, pod warunkiem dopuszczenia do obrotu innych produktów UE, spełniających nowe zasady.

Cztery lata po wejściu w życie powyższego rozporządzenia, Komisja Europejska ma przygotować sprawozdanie o skuteczności działań zapobiegających skażeniu oraz dopuszczalnych ilościach substancji chemicznych w żywności ekologicznej w podziale na kraje oraz, jeśli będzie to konieczne, przygotować przepisy harmonizujące.

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.