PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu www.nagel-group.com - partner portalu

PARTNER SERWISU

Purella Food o atutach "surowej" diety

Purella Food o atutach "surowej" diety fot. materiały prasowe
0 0

- Obecnie diety oparte na surowych produktach są bardziej popularne niż kiedykolwiek wcześniej. W mediach, a zwłaszcza społecznościowych można znaleźć informacje na temat licznych korzyści zdrowotnych wynikających z ich stosowania. Od czego zacząć? - informują przedstawiciele Purella Food.

Jak zapewniają przedstawiciele Purella Food surowa dieta opiera się głównie na produktach pochodzenia roślinnego. W niektórych przypadkach można uwzględnić w niej surowe mięso lub nabiał, ale zazwyczaj składa się  z owoców, warzyw, orzechów, nasion i ziaren.

Produkt uważany jest za surowy, jeżeli nie został poddany obróbce termicznej w temperaturze powyżej 42°C. To właśnie wtedy żywność traci enzymy, które znajdują się we wszystkich "żywych" produktach spożywczych a razem z witaminami i minerałami mającymi właściwości przeciwutleniające, pomagają trawić pożywienie, przemieniać cukier w energię  i usuwać z układu trawiennego toksyny. Bez enzymów organizm nie mógłby normalnie funkcjonować. Dlatego też osoby stosujące surową dietę mają więcej energii i silniejszy układ odpornościowy. Jednocześnie trzeba pamiętać, że istnieje kilka czynników, które należy wziąć pod uwagę próbując przejść na nowy sposób odżywiania się.

- Przejście na nową dietę zawsze powinno łączyć się z rozmową ze specjalistą w zakresie medycyny naturalnej np. z dietetykiem czy specjalistą z zakresu żywienia. Należy też pamiętać, że surowe warzywa są bardzo bogate w błonnik i wymagają od organizmu większej energii w celu ich przyswajania. Jeżeli układ trawienny jest osłabiony np. przez długoterminowe zażywanie antybiotyków czy stres, możesz mieć trudności z jego przyswajaniem. Zgodnie z tradycyjną medycyną chińską, surowe jedzenie posiada “yin”, czyli właściwości chłodzące. Jedzenie zbyt dużej ilości żywności o właściwościach chłodzących może osłabić organizm i spowodować większą podatność na choroby. Surowe jedzenie może również doprowadzić do wahań hormonów. Pewna klasa warzyw krzyżowych (brokuły, brukselka, jarmuż, kalafior czy kapusta) zawiera goitrogeny, które mogą zmniejszyć zdolność organizmu do wytwarzania hormonów tarczycy. Surowa dieta może być bogata w naturalne cukry pochodzące z owoców oraz substancje słodzące takie jak miód czy nektar kokosowy. W niektórych przypadkach należy unikać ich stosowania, nawet jeżeli są pozyskiwane z najzdrowszych produktów. Przy wielu chorobach  cukier może być bardzo szkodliwy - informuje Purella Food.

Należy zachować ostrożność przy stosowaniu surowej diety jeżeli: masz osłabiony układ trawienny, cierpisz na zespół jelitowego przerostu bakteryjnego, Candida, zespół nieszczelnego jelita lub podejrzewasz, że masz w układzie trawiennym więcej szkodliwych bakterii niż bakterii pożytecznych; masz nadczynność lub niedoczynność tarczycy; jesteś w ciąży lub karmisz piersią.

- Przechodzenie na surową dietę musi odbywać się powoli i stopniowo. Najlepiej zacząć od jednego surowego posiłku dziennie - informuje Purella Food.

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!