PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Comarch - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu www.nagel-group.com - partner portalu sniezka - partner portalu

PARTNER SERWISU

Raport IERiGŻ: Analiza rynku cukru

Raport IERiGŻ: Analiza rynku cukru fot. shutterstock
0 0

W sezonie 2017/2018 powierzchnia zasiewów buraków cukrowych wzrosła do ok. 220 tys. ha, wobec 205,6 tys. ha w sezonie poprzednim. Powodem wzrostu areału uprawy są zmiany w systemie regulacji rynku w UE, w tym głównie likwidacja kwot produkcji cukru - informują analitycy IERiGŻ w raporcie.

Istotny wpływ na wzrost zainteresowania uprawą ma także dobra koniunktura i wysokie ceny na światowym i krajowym rynku cukru. Siewy i wschody przebiegały w optymalnych terminach agrotechnicznych i korzystnych warunkach pogodowych. Przymrozki i częste, obfite opady na przełomie kwietnia i maja nie miały negatywnego wpływu na rozwój roślin i tylko nieliczne plantacje zostaną przesiane. Jeżeli średni plon korzeni wyniesie ok. 630 ton/ha, a zbiory ok. 13,9 mln ton, to produkcja cukru może wynieść 2,1-2,2 mln ton.

Produkcja będzie większa od zapotrzebowania rynku wewnętrznego, które jest szacowane na ok. 1,7 mln ton. W rezultacie konieczny będzie duży eksport cukru.

Na krajowym rynku cukru zarysowała się spadkowa tendencja cen zbytu cukru w paczkowanego, które w pierwszym kwartale spadły o 4% do 2,68 zł/kg. Ceny tą jeszcze o 6% wyższe niż przed rokiem. Powodem spadku cen była duża podaż przy niewielkich zmianach popytu ze strony przemysłu przetwórczego oraz spadek cen na świecie w marcu. Ceny zbytu cukru workowanego w pierwszym kwartale br. nie zmieniły się (2,61 zł/kg) i w marcu były o 18,1% wyższe niż przed rokiem. Średnia cena detaliczna wzrosła o 0,6% do 3,19 zł/kg i była o 18,1% wyższa niż przed rokiem.

Jak informują analitycy IERiGŻ w raporcie w okresie styczeń-luty 2017 r. eksport cukru wyniósł 69,5 tys. ton, w tym 54,6 tys. ton do UE. Na unijnym rynku największymi odbiorcami były: Niemcy (19 tys. ton), Włochy (13 tys. ton), Belgia (5 tys. ton) oraz Grecja i Litwa (po 3 tys. ton). W krajach UE eksporterzy uzyskiwali średnią cenę ok. 465 EUR/tonę. Spośród krajów trzecich największe ilości cukru sprzedano do Izraela (4 tys. ton) oraz Mołdawii (2 tys. ton). Ceny eksportowe na rynkach państw trzecich wyniosły ok. 510 EUR/tonę. Import wyniósł 20,5 tys. ton cukru, w tym 15,3 tys. ton z krajów UE. Spośród krajów członkowskich głównymi partnerami handlowymi były Litwa (6 tys. ton), Niemcy (4 tys. ton) i Francja (1 tys. ton). Średnia cena importowa z UE wyniosła 465 EUR/tonę. Cukier importowano także z Ukrainy (4 tys. ton) po 530 EUR/tonę.

W marcu 2017 r. na światowym rynku ceny wyraźnie zmalały. Według danych ERS USDA światowe ceny cukru białego spadły do 508 USD/tonę, wobec 548 USD/tonę przed miesiącem. Ceny cukru surowego zmalały do 398 USD/tonę, wobec 449 USD/tonę w lutym br. Spadek cen cukru był wynikiem dużej podaży, przy niewielkich zmianach popytu oraz spadkowa tendencja cen paliw (ropy naftowej).

POLECANE

KOMENTARZE: (1)

+ DODAJ KOMENTARZ

cukrownik 27-06-2017, 10:56:

Po raz 6-ty - I pewnie niestety nie ostatni - nie 630 t/ha plony burakow, ale 63t/ha (moze 630 kwintali/ha?) Prosze, prosze, prosze w koncu przyjac do wiadomosci ten oczywisty blad, poniewaz rzutuje to ogromnie na Panstwa wiarygodnosc jako ekspertow. Wszystkich innych czytajacych, prosze o dopisywanie komentarzy dotyczacych tego bledu - moze wreszcie ktos kto pisze te artykuly poprawi blad jezeli wiecej z nas wytknie ten blad. Prosze!