PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

Rekordowe ceny pietruszki. Rolnicy przecierają oczy ze zdumienia

Rekordowe ceny pietruszki. Rolnicy przecierają oczy ze zdumienia fot. Shutterstock
0 0

Rolnicy przecierają oczy ze zdumienia. Ceny skupu pietruszki przekraczają 7, a niekiedy i 9 zł. Ci, którzy w zeszłym roku zdecydowali się na uprawę tego warzywa, zacierają ręce. Ci, którzy wybrali inne, plują sobie w brodę - informuje money.pl.

Warzywa korzeniowe na wiosnę drożeją zawsze. Tegorocznych jeszcze nie ma, bo zbiory dopiero jesienią, a zeszłorocznych - przechowywanych w chłodniach - jest na rynku mało. Ale takich cen, jak w tym roku, rolnicy nie pamiętają.

- Po 5-6 zł, to się faktycznie czasem zdarzało. Ale 9 zł? No nic, tylko inwestować w chłodnie i obsiać wszystko pietruszką - śmieje się Dariusz Modzelewski, rolnik z woj. Lubelskiego. Sam w pietruszkę nie zainwestował. Teraz żałuje, ale w tym roku już nie posieje.

- Ceny pietruszki są dość nieregularne, bo nie ma stałych odbiorców. I jak jednego roku na rynku jest jej mniej, to potem w kolejnym za dużo i produkcja się nie opłaca. Obawiam się, że jak teraz rolnicy zobaczyli takie ceny, to wszyscy pójdą w pietruszkę i w przyszłym roku będzie nadprodukcja - wyjaśnia money.pl rolnik.

Do tego, by zrobić "złoty interes" na pietruszce, trzeba jednak sporo zainwestować. Najwyższe ceny pietruszka osiąga właśnie wiosną, żeby przetrwała do tego czasu, trzeba wybudować i utrzymać chłodnie.

- Warzywa trzeba schłodzić do około plus 2 stopni. Ważna jest też odpowiednia wilgotność - wyjaśnia pan Dariusz. - Dlatego na wiosnę za kilogram pietruszki można dostać więcej, bo w czasie zbiorów to tak 70 - 80 gr za kilogram. 1 zł to już jest niezła cena.

Wiosną zeszłego roku, kilogram korzenia pietruszki kosztował maksymalnie około 6 zł. Dlaczego w tym roku jest tak droga? - Trzeba zauważyć, że zbiory warzyw korzeniowych w wielu rejonach Polski odbywały się w 2017 r. w niekorzystnych warunkach i eksperci przewidywali trudności w przechowywaniu - wyjaśnia Małgorzata Skoczewska z Warszawskiego Rolno - Spożywczego rynku w Broniszach.

- Korzenie zbierano przy znacznej wilgotności gleby, co mogło powodować zwiększenie chorób przechowalniczych. Teraz w maju, od czasu zbioru upłynęło siedem miesięcy, podaż przechowywanych korzeni maleje, a tym samym rośnie cena - dodaje.

Mało jest zwłaszcza korzeni wysokiej jakości, czyli dużych, prostych, bez rozdwojeń czy przebarwień. Ich cena jest o 80 proc. większa, niż wiosną zeszłego roku. Ale rosną nie tylko ceny pietruszki.

Przez zimną i mokrą jesień nie udały się zbiory właściwie wszystkich warzyw korzeniowych. Zeszłoroczna marchew jest droższa nawet o 150 proc. Mniej niż rok temu kosztuje tylko seler. Cena hurtowa to 2,4 zł za kilogram, czyli o 25 proc. mniej niż wiosną zeszłego roku.

Wzrost cen niedługo się jednak skończy. - Ceny warzyw z ubiegłorocznej produkcji rosną w pierwszej połowie roku do czasu, kiedy podaż młodych warzyw staje się znacząca w ofercie, wtedy to nie tylko ceny nie rosną, ale zaczynają spadać - mówi Małgorzata Skoczewska.

Gwałtowny wzrost cen pietruszki to, zdaniem specjalistów, nie tylko wynik złych zbiorów, ale i zwiększonego popytu. - To dopiero w przyszłości może zostać potwierdzone badaniem, ale ze względu na zmiany w piramidzie żywieniowej coraz chętnie sięgamy po warzywa - wyjaśnia Małgorzata Skoczewska. - A pietruszka to przecież bardzo zdrowe i smaczne warzywo, bez którego polskiej kuchni trudno się obyć.

 

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!