PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

Uprawa borówki to praca na trzy etaty (wideo)

Uprawa borówki to praca na trzy etaty (wideo) fot. shutterstock
0 0

- Najciekawsze w uprawie borówki jest odpowiednie zapylenie. Konsument często myśli, że zapyla jedynie pszczoła miodna. Natomiast większość zapylaczy to są inne owady. Trzmiele, murarki, nawet żuki potrafią zapylać kwiaty - mówi Damian Pawliński, Koppert Polska.

- Uprawa borówki to zmagania z trzema żywiołami i praca na trzy etaty. Pasja jest tu warunkiem sukcesu. Potrzebna jest umiejętność budowania relacji handlowych, znakomita, czasem wręcz wyrafinowana logistyka. Ale najciekawsza jest umiejętność współpracy z naturą, to chcemy pokazać. Zapraszamy plantatorów z całej Polski, opowiedzcie o borówkach, pokażcie swoje piękne plantacje – mówi Katarzyna Grzegrzółka-Parafiniuk, plantatorka, Przewodnicząca Zarządu Fundacji Promocji Polskiej Borówki.

Borówka kwitnie często w złych warunkach pogodowych, kiedy pszczoła murarka nie operuje. - Trzmiel wtedy, jako ten wielki owad, jest odporny na deszcz, na niskie temperatury i na wiatr. I on potrafi zapylić kwiaty borówki nawet w trudnych warunkach. Dzięki temu mamy więcej owoców, więcej pierwszych kwiatów. Pierwsze kwiaty, które kwitną są lepiej zapylone, mamy większe owoce, producenci mają większy plon, ale nie dzięki większej liczbie owoców, tylko właśnie dzięki większym owocom – mówi Damian Pawliński, Koppert Polska. Tak działa natura. 

- Producent zmaga się z przyrodą, z pogodą, a to są bardzo często wiatry, które mogą zniszczyć w ciągu tygodnia cały plon, więc musimy stawiać osłony przeciwwietrzne. W Polsce mamy też takie dni gradowe w ciągu sezonu, które potrafią zniszczyć praktycznie 50 czy też 100% plonu. A więc plantacje owoców jagodowych trzeba w tej chwili przykrywać, zwłaszcza jeśli myślimy o uprawach przeznaczonych na rynek świeży. Upały sprawiają, że niestety w tej chwili plantacji jagodowych nie poprowadzi się bez nawadniania. Pamiętajmy, że większość owoców jagodowych składa się w 80-90% wody. Czasami niektórzy mogli powiedzieć, że owoc jagodowy to jest najdroższe opakowanie napoju orzeźwiającego do sprzedaży. No bo to jest to 80-90% wody. Tę wodę trzeba dostarczyć. Albo z nieba, co niekoniecznie czasami może być dobre, bo będzie za dużo. Albo samemu trzeba nawodnić. Te wszystko  składa się na to pudełko 250 gram, czy borówek, czy też malin, na półce sklepowej - dr Paweł Krawiec, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.

Dzień pracy przeciętnego sadownika jagodowego zaczyna się o 6.00 rano, a bardzo często kończy się o 24.00 w nocy, z tego względu, że zabiegi pielęgnacyjne, ochronne, wykonuje się niestety po zachodzie słońca. Dlatego zdaniem ekspertów trzeba też dbać o owady oblatujące, które zapylają kwiaty i powodują, że te owoce powstają. A więc od początku wiosny do końca sezonu to jest praca od 6.00 – 24.00. To będzie praktycznie na 3 etaty.

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!