PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

PARTNER SERWISU

Wyzwaniem dla przetwórstwa owoców i warzyw jest wzrost kosztów pracy

Wyzwaniem dla przetwórstwa owoców i warzyw jest wzrost kosztów pracy Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynku rolno-spożywczego banku PKO BP/ fot. PTWP
0 0

- Wysokie ceny surowców do przetwórstwa, z uwagi na niski poziom krajowych zbiorów wpłynęły negatywnie na kondycję branży. Szczególnie wysoki wzrost cen odnotowano w przypadku wiśni oraz jabłek. Ceny jabłek w skupie do przetwórstwa w IX-XI.2017 osiągnęły rekordowy przeciętny poziom 0,91 zł/kg tj. 3,2-krotnie wyższy niż rok wcześniej - mówi Mariusz Dziwulski, analityk banku PKO BP.



- Ceny jabłek w skupie do przetwórstwa przewyższały nawet poziom cen jabłek deserowym w roku poprzednim (2016). Rekordowo wysokie ceny w skupach w 2017 r. osiągnęły również truskawki z uwagi na niskie zapasy przetworów (owoce mrożone), po ubiegłorocznym spadku produkcji i relatywnie wysokim eksporcie - dodaje.

Z kolei wzrosty cen warzyw były nie tak znaczące, gdyż ich podaż nie zmieniła się istotnie. Popyt na warzywa do przetwórstwa z powodu niskiej dostępności owoców mógł być jednak wyższy. Mimo wzrostu cen produkcja przetworów warzywnych wzrosła –można szacować, że w 2017 r. w przedsiębiorstwach dużych (zatrudniających 50 osób i więcej) produkcja mrożonych warzyw ukształtuje się na rekordowym poziomie ok. 700 tys. t, tj. o ok. 8% wyższym niż w 2016 r. 

Zdaniem eksperta dynamiczny wzrost cen surowców może nie przełożyć się na analogiczne zmiany w cenach przetworów, co powodować może spadek rentowności firm sektora. Wzrost cen przetworów może być hamowany zwiększonym importem z krajów trzecich przez kraje UE. Wg Eurostatu w VII-X.2017 import zagęszczonego soku jabłkowego do UE z krajów trzecich wzrósł o blisko 30% do 58 tys. t (w tym z Chin 3,5-krotnie do 15,6 tys. t), a mrożonych truskawek oraz wiśni odpowiednio o 55 i 64% do 34,3 i 19,1 tys. t.

- Wyzwaniem dla sektora przetwórstwa owoców i warzyw jest obserwowany systematyczny wzrost kosztów pracy. Wg GUS przeciętne wynagrodzenie w sektorze przedsiębiorstw w I-XI.2017 wzrosło o 6,5% r/r wobec wzrostu o 3,8% r/r w 2016 r. Udział kosztów wynagrodzeń w kosztach ogółem branży przetwórstwa owoców i warzyw wynosi blisko 8% i jest wyższy niż średnio w przetwórstwie spożywczym. Utrzymanie niskiej stopy bezrobocia w 2018 r. i spodziewany dalszy wzrost płac, wpływać może na dalsze zwiększanie presji kosztowej w 2018 r. - dodaje ekspert.

Jego zdaniem na kształtowanie się cen surowców do przetwórstwa w 2018 r. będzie wpływać przede wszystkim wysokość krajowych ale także europejskich zbiorów owoców i warzyw. Przy sprzyjających warunkach produkcyjnych, zbiory owoców po znaczących spadkach w 2017 r. mogą być bardzo wysokie. Zagrożeniem jest możliwość wystąpienia kolejnych przymrozków na wiosnę, a także obecne warunki pogodowe (łagodna zima), które podnoszą ryzyko potencjalnych strat.

- Niski poziom zapasów przetworów owocowych, szczególnie przetworów z wiśni, ale też zagęszczonego soku jabłkowego na koniec sez. 2017/18, będą czynnikami oddziałującymi na wzrost cen owoców w skupach. Stąd nawet w przypadku powrotu zbiorów do poziomu średniej wieloletniej ceny obniżą się r/r, ale mogą być wyższe niż w latach 2015-2016 - zapewnia Dziwulski.

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!