PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Comarch - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu www.nagel-group.com - partner portalu sniezka - partner portalu

Dokąd zmierza światowy rynek czekolady? - raport

Dokąd zmierza światowy rynek czekolady? - raport Anna Aranowska-Bablok; fot. materiały prasowe
0 0

W 2016 roku światowy rynek słodyczy wart był 176,7 mld dolarów, w tym czekolady 105,5 mld dolarów. I chociaż nadal najwięcej osób sięga po mleczną (rynek ten wart jest 59 mld dolarów), to coraz szybciej rośnie sprzedaż czekolady gorzkiej (tu wartość rynku szacuje się na 40 mld) - wynika z informacji zebranych i przedstawionych przez spółkę Cambridge Chocolate Technologies.

Cambridge Chocolate Technologies podaje, że według prognoz w roku 2022 rynek czekolady mlecznej ma być wart 70,5 mld dolarów, a gorzkiej – 57 mld dolarów. Zdaniem analityków rynku segment gorzkiej będzie rósł zdecydowanie najszybciej (9 proc. rocznie), bo coraz częściej doceniamy walory zdrowotne czarnej czekolady, a producenci starają się nadążyć za światowym trendem „świadomych” konsumentów i szukają rynkowych nisz.

Wartość rynku i konsumpcja czekolady

Konsumenci kupując czekoladę coraz częściej myślą nie tylko o jej walorach smakowych, ale także o właściwościach prozdrowotnych. Rośnie zatem udział w rynku czekolad gorzkich i organicznych – wytwarzanych z produktów naturalnych, dodatkowo wzbogacanych witaminami i minerałami.

Dotychczas najwięcej czekolady trafiało do klientów w Europie, gdzie roczne spożycie wynosi 4,5 kg na osobę. Najwięcej jedzą jej Szwajcarzy (w 2015 r. było to 8,8 kg rocznie na osobę). Na dalszych miejscach są Niemcy (8,4 kg na osobę), Wielka Brytania (6,8 kg na osobę), Austria (5,5 kg na osobę). Mieszkańcy USA konsumowali rocznie średnio 5,5 kg, a Polacy 5 kg.

Doceniamy walory smakowe, czekolada poprawia nam nastrój, ale to nie wszystko. Z badań Mintela wynika, że jedna czwarta (26 proc.) hiszpańskich konsumentów uważa, że czekolada jest zdrowa. Opinię tę podziela 21 proc konsumentów w Polsce, 20 proc. we Francji i 19 proc. we Włoszech. Natomiast Niemcy są bardziej sceptyczni; o zdrowotnych właściwościach czekolady przekonanych jest jedynie 9 proc. badanych.

W Stanach Zjednoczonych, 29 proc. amatorów czekolady sięga po nią, bo - jak mówi - poprawia im nastrój, a w Chinach tego zdania jest trzy czwarte (76 proc.) konsumentów.

Czekolada na zdrowie

Potwierdzone w badaniach naukowych prozdrowotne właściwości czekolady ciemnej wynikają z wysokiej zawartości kakao, które bogate jest w związki zwane polifenolami. Mają one silne właściwości antyoksydacyjne, wzmacniają system immunologiczny i korzystnie oddziałują na układ krwionośny, usprawniając obieg krwi i stymulując przepływ limfy.

Producenci coraz częściej zwracają uwagę na korzyści zdrowotne spożywania kakao i innych antyoksydantów. Zwykła ciemna czekolada zawiera jednak polifenole o słabej dostępności biologicznej – w praktyce należałoby jeść dziennie całą tabliczkę czekolady 70% (70-100 g, 300-600 kalorii), aby odnieść jakiekolwiek zauważalne korzyści płynące ze spożywania kakao.                     

NASTĘPNA STRONA

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!