PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Comarch - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu www.nagel-group.com - partner portalu sniezka - partner portalu

Frosta zachęci do czytania etykiet

Frosta zachęci do czytania etykiet
0 0

Frosta uruchomiła nowy projekt edukacyjny. W "Akademii Naturalnego Smaku" będzie można dowiedzieć się, na co zwracać uwagę na etykietach produktów, jak czytać ich skład i co oznaczają wszystkie tajemnicze określenia na listach składników.

Akademia Naturalnego Smaku to stoisko edukacyjne FRoSTY i prawdziwa skarbnica wiedzy o produktach spożywczych, które spotykamy na swojej drodze, podczas codziennych zakupów. Wnętrze podzielone jest na strefy poświęcone różnym dodatkom do żywności, m.in.: barwnikom, aromatom czy wzmacniaczom smaku. Nie brakuje atrakcji przeznaczonych zarówno dla dzieci, jak i dorosłych – od tych multimedialnych z animacjami i filmami, przez półki z eksponatami, aż po interaktywne, edukacyjne zabawy. Zwiedzający mogą sprawdzić m.in. jak smakuje glutaminian sodu, jakie dodatki znajdują się w najpopularniejszych kategoriach produktów spożywczych czy poznać sztuczki stosowane przez producentów żywności. Jedną z głównych atrakcji jest również wirtualny sklep, w którym po zeskanowaniu kodów z wybranych produktów,  konsument zamiast tradycyjnego paragonu otrzymuje rachunek z podsumowaniem wszystkich dodatków, jakie znajdują się w jego koszyku. 

Celem obiektu jest skierowanie uwagi konsumentów na problem nadmiernego stosowania dodatków do żywności oraz skłonienie ich do zapoznawania się z treścią etykiet produktów spożywczych przed dokonaniem zakupu.

- Z roku na rok obserwujemy wzrost świadomości konsumentów. Powiększa się grupa która przykłada co raz większą wagę do tego, jak ważne jest to, co jemy, a także jakość i sposób wytwarzania produktów – mówi Alicja Ponder, ekspert FRoSTY i specjalista ds. żywienia człowieka. Powszechnie panuje przekonanie, że wszystkie produkty dostępne na półkach z tzw. zdrową żywnością są wysokiej jakości i przypisuje się im działanie prozdrowotne. Warto jednak zaznaczyć, że najistotniejszy jest ich  kład. Dlatego też przed dokonaniem zakupu, należy czytać etykiety i wybierać produkty jak najmniej przetworzone, niezawierające dodatków do żywności. Przykładem są mrożone dania FRoSTY, która nie stosuje w swoich produktach żadnych dodatków. W swoim nowym projekcie „Akademia Naturalnego Smaku” FRoSTA pomoże w rozszyfrowaniu symboli dodatków do żywności oraz wskaże  jak dokonywać dobrych wyborów robiąc codzienne zakupy. 

Pierwsze wydarzenie z cyklu „Akademia Naturalnego Smaku” odbędzie się w dn. 2-8 grudnia, w godzinach 10-18, w Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego w Warszawie. Na wszystkich zainteresowanych, na miejscu czekać będą edukatorzy, którzy oprowadzą po stanowisku, a także odpowiedzą na wszystkie nurtujące pytania.

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!