PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

IERiGŻ: Ceny ryb i owoców morza spadają trzeci miesiąc z rzędu

IERiGŻ: Ceny ryb i owoców morza spadają trzeci miesiąc z rzędu
0 0

W październiku 2017 r., trzeci miesiąc z rzędu, odnotowano spadek cen detalicznych ryb, owoców morza oraz ich przetworów (o 0,1 proc. w porównaniu z wrześniem br.). W okresie styczeń-październik 2017 r. produkty te były jednak nadal zdecydowanie droższe niż w analogicznym okresie roku poprzedniego (o 3,9 proc.) - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - grudzień 2017".

W okresie styczeń-październik 2017 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 116,1 tys. ton i były o 6,3% mniejsze niż w analogicznych miesiącach roku poprzedniego. Zwiększyły się połowy szprotów (o 12,9% do 64,2 tys. ton) oraz łososi (2-krotnie do 4,1 tys. sztuk), a wyładunki pozostałych ważniejszych gatunków ryb były mniejsze niż przed rokiem. Połowy dorszy obniżyły się o 36,1% do 5,2 tys. ton, storni o 27,5% do 9,8 tys. ton, a śledzi o 11,4% do 32,3 tys. ton.

Wykorzystanie kwot połowowych na koniec października 2017 r. wyniosło: dla szprotów 84,7%, dla śledzi 59,3%, dla dorszy 43,2%, a dla łososi 30,1%.

W okresie trzech kwartałów 2017 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego (zatrudnienie powyżej 49 osób) wyniosła 315,1 tys. ton i była o 1,1% mniejsza niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Spadek produkcji wystąpił głównie w asortymencie ryb wędzonych (o 19,3% do 52,3 tys. ton), w tym wędzonych łososi o 12,6% do 37,6 tys. ton.

Produkcja wyrobów wysokoprzetworzonych (konserw, prezerw, marynat, wyrobów garmażeryjnych i pozostałych przetworów) zwiększyła się o 2,6% do 163,8 tys. ton, w tym najmocniej przetworów z makreli (o 14,7% do 11,7 tys. ton). Podstawowym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogłębionym były tradycyjnie śledzie (75,2 tys. ton, spadek o 0,2%). Produkcja świeżych i chłodzonych filetów z ryb morskich zwiększyła się o 4,1% do 43,8 tys. ton, mrożonych filetów z ryb morskich o 7,0% do 23,9 tys. ton, a całych mrożonych ryb morskich o 3,3% do 16,7 tys. ton.

W okresie styczeń-wrzesień 2017 r. eksport ryb, owoców morza oraz ich przetworów wyniósł 348,8 tys. ton, o wartości 6,09 mld zł i był odpowiednio o 1,6 i 10,8% większy niż w analogicznych miesiącach roku poprzedniego.

Zwiększyła się wartość eksportu wszystkich podstawowych grup produktów: ryb wędzonych, suszonych i solonych o 6,2% do 2,23 mld zł, filetów i mięsa z ryb o 18,7% do 1,80 mld zł oraz przetworów i konserw o 6,6% do 1,50 mld zł. W ujęciu gatunkowym największą wartość wywozu miały łososie (3,39 mld zł, wzrost o 16,1%), śledzie (0,47 mld zł, spadek o 4,8%) oraz dorsze (0,44 mld zł, wzrost o 9,4%).

NASTĘPNA STRONA

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!