PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Comarch - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu www.nagel-group.com - partner portalu sniezka - partner portalu

IERiGŻ: Spada produkcja ryb wędzonych

IERiGŻ: Spada produkcja ryb wędzonych
0 0

W okresie styczeń-lipiec 2017 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego (zatrudnienie powyżej 49 osób) wyniosła 241,0 tys. ton i była o 2,1% niższa niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Spadek produkcji obserwuje się przede wszystkim w asortymencie ryb wędzonych (o 21,7% do 40,1 tys. ton) - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - październik 2017".

W okresie styczeń-sierpień 2017 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 102,0 tys. ton i były o 5,6% niższe
niż w analogicznych miesiącach roku poprzedniego. Zwiększyły się połowy szprotów (o 13,5% do 61,1 tys. ton) oraz łososi (2-krotnie do 4,0 tys. sztuk), a wyładunki pozostałych ważniejszych gatunków ryb były niższe niż przed rokiem. Połowy dorszy obniżyły się o 37,3% do 4,1 tys. ton, storni o 25,2% do 9,2 tys. ton, a śledzi o 16,0% do 23,7 tys. ton. Wykorzystanie kwot połowowych na koniec sierpnia 2017 r. wyniosło: dla szprotów 81,4%, dla śledzi 47,4%, dla dorszy 40,0%, a dla łososi 66,9%.

W okresie styczeń-lipiec 2017 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego (zatrudnienie powyżej 49 osób) wyniosła 241,0 tys. ton i była o 2,1% niższa niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Spadek produkcji obserwuje się przede wszystkim w asortymencie ryb wędzonych (o 21,7% do 40,1 tys. ton), w tym podaż wędzonych
łososi ograniczono o 13,4% do 28,9 tys. ton. Produkcja wyrobów wysokoprzetworzonych zwiększyła się o 1,8% do 125,2 tys. ton, w tym konserw i prezerw o 3,1% do 48,1 tys. ton, przy niższej niż przed rokiem produkcji marynat (o 1,0% do 42,9 tys. ton).

Podstawowym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogłębionym były tradycyjnie śledzie (56,9 tys. ton, spadek o 1,6%). W okresie styczeń-lipiec 2017 r. produkcja świeżych i chłodzonych filetów z ryb morskich była podobna jak przed rokiem i wyniosła 32,1 tys. ton, natomiast podaż
całych mrożonych ryb morskich oraz mrożonych filetów z ryb morskich zwiększono o ok. 10% do odpowiednio 13,2 i 19,0 tys. ton.

Pogorszyła się sytuacja ekonomiczno-finansowa sektora przetwórstwa ryb. W I półroczu 2017 r. duże
i średnie zakłady (zatrudnienie powyżej 9 osób) zanotowały stratę netto w wysokości 41 mln zł wobec 38 mln zł zysku odnotowanego rok wcześniej. Było to między innymi wynikiem wzrostu udziału kosztów finansowych w przychodach oraz wzrost kosztów materiałowo-surowcowych.

Przychody ogółem zwiększyły się o 12,2% do 5,61 mld zł, w tym ze sprzedaży produktów o 13,7%
do 4,81 mld zł. Ponownie zdecydowanie wyższe było tempo wzrostu przychodów uzyskiwanych ze sprzedaży eksportowej (wzrost o 15,3% do 3,12 mld zł) niż realizowanej w kraju (wzrost o 10,8% do 1,69 mld zł). Nakłady inwestycyjne zwiększono o 27% do 84 mln zł.

NASTĘPNA STRONA

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!