PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
partner portalu partner portalu partner portalu

IKEA wprowadza certyfikowanego śledzia ze zrównoważonych połowów

IKEA wprowadza certyfikowanego śledzia ze zrównoważonych połowów fot. mat. pras.
0 0

W restauracjach IKEA w całej Polsce dostępne jest nowego danie: smażony śledź z certyfikatem MSC z purée, czerwoną kapustą i pesto pietruszkowym.

Śledź to jeden z najpopularniejszych gatunków ryb konsumowanych w Szwecji. Jest doskonałą i nieco bardziej dostępną cenowo alternatywą dla łososia. Danie łączy smaki polskie i szwedzkie, dlatego doskonale wpisuje się w gust klientów IKEA. Dodatek do głównej części dania, czerwona kapusta, doskonale wpisuje się w obecny trend w gastronomii - modę na piklowanie niestandardowych warzyw. Nowe danie będzie dostępne w restauracjach IKEA w całej Polsce do 31 lipca 2018 r.

- Certyfikat MSC gwarantuje, że serwowane i sprzedawane w IKEA ryby oraz owoce morza pozyskane zostały bez naruszania stabilności łowisk. W ten sposób możemy oferować naszym klientom nie tylko smaczną i zdrową żywność. Pomagamy im także w podejmowaniu przyjaznych środowisku decyzji, zachęcając do korzystania z bardziej zrównoważonych źródeł. - mówi Mirosław Forycki, Country Food Manager, IKEA Retail Polska.

Wszystkie ryby i owoce morza dostępne w ofercie IKEA, restauracji IKEA oraz sklepiku szwedzkim, od końca sierpnia 2015 roku pochodzą wyłącznie ze zrównoważonych połowów oraz odpowiedzialnych hodowli. W ofercie dostępne są między innymi śledzie i krewetki z certyfikatem MSC oraz łosoś z certyfikatem ASC.

- MSC jest międzynarodową organizacją pozarządową, która istnieje już ponad 20 lat, a w ostatnich latach program certyfikacji produktów rybnych w Polsce rozwija się bardzo intensywnie. Konsumenci wiedzą, że wybierając ryby i owoce morza z certyfikatami MSC pomagają chronić ekosystemy wodne. To ważne, ponieważ zgodnie z danymi Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa FAO blisko 90 proc. światowych stad jest przełowionych lub na granicy przełowienia. Tymczasem postępując zgodnie z zasadami zrównoważonego rybołówstwa i kupując certyfikowane produkty mamy pewność, że ryb i owoców morza nie zabraknie ani dla nas, ani dla przyszłych pokoleń – podkreśla Anna Dębicka, koordynator programu MSC w Polsce.

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.