PARTNER PORTALU
PARTNERZY PORTALU
Bakalland - partner portalu Crédit Agricole - partner portalu

PARTNER SERWISU

Owoce morza coraz popularniejsze na polskim stole

Owoce morza coraz popularniejsze na polskim stole fot. shutterstock
0 0

Do najpopularniejszych owoców morza jadanych w Polsce należą homary, krewetki czy mule. Powoli zaczynamy jednak odkrywać także bardziej „egzotyczne” produkty. Na naszych stołach pojawiają się już m.in. okładniczki, sercówki i małże wenus - podaje Makro.

Kupując owoce morza, należy kierować się przede wszystkim węchem. Powinniśmy czuć naturalny zapach morski. Najlepiej kupujmy owoce morza od sprawdzonych sprzedawców. Te pochodzące z nieznanych źródeł mogą być zanieczyszczone - przestrzega Makro.

„Szczególnie w Polsce ludzie robią ze wszystkimi owocami morza dokładnie to samo, co z homarem: wrzucają do wrzącej wody. To jest tzw. blanszowanie. Można to zrobić, ale przy mięczakach absolutnie bym tego nie chciał, z tego powodu że stają się one wtedy bardzo, bardzo »gumiaste«. Nie chcemy tego efektu” – mówi Wim Van Damme z Le Petit Pêcheur, ekspert programu Szef dla Młodych Talentów.

 „Kolejnym często spotykanym problemem jest stosowanie zarówno nadmiernej ilości przypraw, jak i w przypadku ryb zbędnych panierek. Uważam, że im prościej przygotujemy rybę (wersja sauté) czy owoce morza, tym lepiej oddamy ich smak” – stwierdza Piotr Zych, starszy specjalista ds. ryb w Makro Polska, ekspert programu Szef dla Młodych Talentów.

POLECANE

KOMENTARZE

+ DODAJ KOMENTARZ

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!